allemagne gaz

Alemanya s'enfronta a un escenari més que complicat per la forta dependència del gas rus. Els avisos no deixen d'arribar, i ara ha estat el mateix regulador alemany el que ha alertat de com de dur pot ser l'hivern, si Moscou decideix tallar l'aixeta. Les reserves de gas continuen augmentant al país, en un intent per fer amuntegament i reduir al mínim els problemes que puguin sorgir, però encara no són suficients. Si Vladimir Putin talla el subministrament, els alemanys es podrien quedar sense existències en menys de 3 mesos.

Així ho ha assegurat Klaus Mueller, president de l'Agència Federal de Xarxes, l'organisme regulador de l'energia del país. Tal com ha explicat, segons recull Bloomberg, la reposició de les reserves de gas fins a assolir el 95% de la seva capacitat al novembre només cobriria uns 2 mesos i mig de demanda de calefacció, indústria i electricitat, si Rússia tallés completament el subministrament.

Actualment les reserves estan al 77%, xifra que s'ha aconseguit dues setmanes abans del previst pel Govern. El país s'afanya a fer amuntegament després que Moscou hagi retallat dràsticament els fluxos de gas que envia a Europa a través del gasoducte alemany Nord Stream, escudant-se en problemes tècnics, encara que en realitat és la seva resposta a la bateria de sancions imposades per la invasió d'Ucraïna.

"Estem una mica millor del que solíem estar en termes d'emmagatzematge, però no és un senyal que ens puguem relaxar", ha dit Mueller en una entrevista dimarts. "S'ha d'entendre, en canvi, com un impuls. Seguirem endavant".

Ja es tem una tardor més freda del que és normal, cosa que unida a possibles noves interrupcions del subministrament fa que l'objectiu que s'ha imposat el Govern sigui difícil d'assolir. L'Executiu de Scholz vol tenir els magatzems plens en un 85% per a l'octubre, cosa que segons Mueller podria ser un repte. Encara més, afirma que complir l'objectiu del 95% al ​​novembre sembla "difícil d'aconseguir", perquè alguns magatzems necessiten més temps per omplir-se.

"No puc prometre que tots els magatzems d'Alemanya estiguin plens al 95% al ​​novembre, fins i tot en bones condicions d'oferta i demanda", ha assenyalat Mueller, que ha remarcat que "en el millor dels casos, tres quartes parts compliran l'objectiu".

El govern alemany ha instat a reduir-ne el consum, ha advertit d'un possible racionament del gas als propers mesos i aquesta setmana fins i tot ha imposat una taxa sobre l'ús del gas. Alemanya es prepara per al pitjor, i és que encara que Rússia no talli del tot el subministrament, la reducció dels enviaments no ha fet més que agreujar la pitjor crisi energètica que passa Europa en dècades.

ADVERTÈNCIA SOBRE EL SUBMINISTRAMENT

Actualment els fluxos de gas rus que arriben a través de Nord Stream estan a un 20% de la seva capacitat, cosa que ha portat les autoritats germanes a llançar repetits avisos, arribant fins i tot a afirmar que el subministrament es pot tallar completament en qualsevol moment. Alemanya ha adoptat diverses mesures, com les abans esmentades, i aquesta setmana ha aconseguit un acord per importar gas natural liquat a través de dues noves terminals.

Sense oblidar que es planteja mantenir els reactors nuclears que encara estan en funcionament més enllà del previst (havien de tancar, de manera obligatòria, aquest any). I el regulador també estudia la manera de prioritzar el subministrament a algunes indústries considerades essencials per a l'economia.

"Encara no sabem com es desenvoluparà la crisi. No tenim certesa si alguns consumidors podrien patir talls abans que altres", ha assenyalat Mueller. "Estem sent transparents, però sé que no és una notícia satisfactòria", ha dit.

contador