ep proyecto de renovables
KOBUS PARTNERS

L'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de la creació d'un nou impost als beneficis extraordinaris de les empreses energètiques durant els dos propers exercicis, amb què es pretén recaptar 2.000 milions d'euros a l'any, ha generat diverses anàlisis sobre com afectarà el finançament i la inversió de les companyies. Però, quina implicació tindrà en un sector en fort desenvolupament com el de les energies renovables? Els experts d'Austral Venture Gestión hi han detectat un triple desafiament.

Les companyies elèctriques, gasistes i petrolieres, vinculades històricament al sector de les renovables, estan abocades a perdre força econòmica per continuar en el desenvolupament de renovables i “segurament hagin d'emetre deute per poder pagar les seves inversions, llevat que la taxa sigui molt específica i realment vagi contra els beneficis extraordinaris", indiquen des de la gestora.

Així mateix, assenyalen que les empreses de renovables també poden ser objecte d'impostos pels “beneficis caiguts del cel” igual que les elèctriques i els bancs. "En tot cas, caldrà veure com es calculen aquests beneficis, especialment quan hi ha signats contractes a llarg termini (PPA). En tot cas, la majoria de les companyies renovables i la quasi totalitat dels projectes d'inversió en aquest àmbit, bé de particulars, bé de vehicles d'inversió, no se'n veuran afectats, en veure's exclosos per la seva mida".

Menció especial mereix el món de l'hidrogen, bateries, emmagatzematge, electrificació del país, entre d'altres. "Tots aquests temes requereixen un gran capital i els principals actors són els que tenen més força i mida. Si el canvi regulatori els suposa problemes, més problemes suposarà per a aquestes iniciatives que avui dia no són rendibles i que necessiten ser impulsades. Per per tant, l'increment d'impostos juga en contra”, afirmen.

Tot i això, el punt clau d'aquest nou impost és l'articulació jurídica. "Caldrà veure el detall de la regulació, i que aquesta respecti la seguretat jurídica i efectivament, en la seva aplicació pràctica, suposi gravar beneficis excepcionals i conjunturals. Qüestió que revesteix enorme complexitat perquè, encara que s'ampliïn marges de vendes, també l'actual situació ha suposat increments substancials d'altres despeses i de les inversions, cosa que no sempre es tradueix immediatament en el compte de resultats”.

Els especialistes d'Austral Venture Gestión consideren que, en principi, atès que el límit establert s'ha situat en facturacions per sobre dels mil milions, “la majoria de les empreses basades en renovables i els projectes d'inversió en aquests actius es vegin fora de perill de la reforma tributària".

"Potser, el que vegem és un desplaçament de les inversions dels grans players a les empreses noves que estan començant o als projectes d'inversió. Des d'aquest punt de vista, i sempre que es respectin els principis de seguretat jurídica i raonabilitat, entenem que la mesura pot ser incentivadora dels projectes renovables”, apunten.

contador