BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

La Unió de Pagesos (UP) ha alertat del baix preu en origen de la fruita d'os "sense causa justificada" enviada als mercats centrals respecte a la mitjana dels últims cinc anys, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat.

El sindicat al·lega que no es té en compte ni l'adversitat atmosfèrica soferta, que ha reduït l'oferta del volum de fruita, ni que els mateixos venedors d'aquests mercats reconeguin que cal fruita, i posa d'exemple els baixos preus de la cirera, l'albercoc i el préssec vermell.

UP considera que un dels factors que influeixen directament en el preu que es paga al productor als grans mercats centrals és el fet que no es valora la fruita produïda sota els estàndards europeus de producció, i que garanteixen qualitat, seguretat, més drets socials i respecte pel medi ambient.

"El cas del preu de la cirera aquest any és paradigmàtic. Malgrat la disminució de l'oferta de cirera catalana, que faria suposar una millora del preu en origen, el retard de deu dies que s'ha sofert al moment de la collita no ajuda a tenir uns preus correctes per al productor", explica el sindicat en el comunicat.

A més, assenyala que l'actitud de les comissionistes de sol·licitar fruita sense tenir-ne clara la comercialització pressiona els preus a la baixa sense que existeixi un motiu real.

"Els preus a Mercabarna publicats la setmana del 24 de maig són més baixos respecte a la mitjana de preus dels últims anys en el mateix període", afegeixen, en referència als preus de la cirera (2,50 euros), l'albercoc (2,20 euros) i el préssec vermell (2,50 euros).

La Unió de Pagesos exigirà al Ministeri d'Agricultura que articuli "amb urgència" el mecanisme de pagament en espècie per a la fruita retirada del mercat destinada a beneficència en cas que les primeres cotitzacions de l'observatori de preus de referència de la Conselleria d'Agricultura en préssec i nectarina redueixin el preu d'origen.

També demanarà a la Comissió Europea que declari la situació de pertorbació del mercat i articuli els mecanismes de gestió de crisi que contempla la normativa comunitària.

contador