ep miguel a torres presenta tecnologiesreutilitzacio del co2
Miguel A. Torres presenta tecnologies de reutilització del CO2BODEGAS TORRES

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

Cellers Torres està investigant com pot reutilitzar el diòxid de carboni (CO2) de la fermentació del vi contra el canvi climàtic i per reduir la seva petjada de carboni, per la qual cosa dona suport al desenvolupament de tecnologies de CCR (Carbon Capturi and Reuse) en col·laboració amb universitats i empreses tecnològiques per cercar vies d'aprofitament d'aquest gas.

Segons ha informat aquest dijous, el seu objectiu és anar més enllà en el seu compromís de reduir un 30% les seves emissions de CO2 per ampolla del 2008 al 2020, i fixar el camí cap a un compromís de 'Carbon Neutral' per evitar pujades de temperatura mitjana per sobre dels dos graus centígrads acordats a la COP 21 de París.

I és que l'augment de les temperatures fa que la verema s'avanci cada any, la qual cosa podria afectar a la qualitat dels vins i modificar el mapa vitícola, i és per això que Cellers Torres va decidir el 2008 implicar-se activament en polítiques ambientals.

De fet, fins al mes de juny, el celler ha reduït un 18,9% les emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya al transport final, a través de la implementació de mesures d'eficiència energètica, energies alternatives i transport ecoeficient, entre altres actuacions.

A més, ara el celler s'erigeix com un camp de proves per a l'estudi i desenvolupament d'aquest tipus de tecnologies per la disponibilitat de grans quantitats de CO2 altament concentrat generat durant la fermentació alcohòlica i la disponibilitat d'energies renovables en les seves instal·lacions.

"El sector vinícola té en les seves mans la capacitat d'abanderar l'adopció de tecnologies de captació i reutilització de CO2 per reduir de manera important les emissions. Això implica, certament, un canvi de paradigma i és un camí llarg i necessari, però també viable, si volem arribar a ser un celler de zero emissions en un termini de 10 a 15 anys", ha destacat el president de Cellers Torres, Miguel A. Torres.

USOS ALTERNATIUS DEL CO2 DE LA FERMENTACIÓ

Així, l'equip de medi ambient de Cellers Torres ha realitzat assajos amb vuit tecnologies diferents que plantegen usos alternatius al CO2 que es produeix durant la fermentació, algunes de les quals poden ser implementades a nivell industrial mentre unes altres estan en fase de desenvolupament.

Es tracta de tecnologies de captació biològica, com les microalgues que podrien utilitzar-se com a biomassa; la fertilització carbònica o la generació de carbó vegetal (biochar), i de captació química, on els projectes s'agrupen en funció del que s'obté del procés, ja sigui energia o productes.

Per obtenir energia, s'han realitzat proves amb Power to gas (obtenció d'hidrogen mitjançant l'electròlisi de l'aigua amb electricitat provinent d'energies renovables) i metanització (transformació de CO2 i hidrogen en metà emprant microorganismes metanògens - productors de metà).

En el cas dels productes, el CO2 es pot utilitzar, per exemple, per obtenir bicarbonat o com a base de síntesi de carbonats orgànics cíclics per obtenir dissolvents.

contador