ep el ministre de foment en funcions jose luis abalos d i el president i conseller delegat daena
El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos (d), i el president i conseller delegat d'Aena, Maurici Lucena (e), al Ministeri de Foment, Madrid (Espanya), 5 de desembre del 2019.Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat que el seu departament està treballant amb l'objectiu que el sector del transport a Espanya emeti un 32% menys de gasos contaminants a l'atmosfera el 2030.

En el seu discurs en la inauguració del Transport Day, Ábalos ha destacat el compromís de Foment amb els objectius que planteja la Cimera del Clima COP25 en coherència "amb la vocació i el compromís ecologista del Govern d'Espanya", ha informat el Ministeri en un comunicat.

El titular de Foment ha assenyalat que el sector del transport és el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle, que a Espanya suposa el 27% de les emissions.

En aquest sentit, ha considerat que no serà possible obtenir els objectius climàtics als quals s'ha compromès Espanya si no s'aconsegueixen reduir les emissions del transport.

Per això, ha asenyalat el treball que es fa des de Foment per impulsar les reducció d'emissions en un 32% fins el 2030, com l'Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada, que té la visió global que requereix el repte climàtic.

ÚS DE FONTS 'VERDES'

En aquest sentit, ha indicat que entre els objectius que recull aquesta estratègia en destaca la importància que té el generalitzar l'ús de les fonts d'energia sostenible en tots els mitjans de transport. Així, ha posat com a exemple el pla fotovoltaic d'Aena, la compra d'energia 100% verda o les línies de ferrocarril com a part d'aquest compromís.

A més, Ábalos ha afirmat que s'estimularà l'ús dels mitjans de transport de baixes emissions i ha indicat que tant la liberalització del sector ferroviari com el transvasament modal, o l'ús de vehicles ecològics per a serveis en aeroports, estacions i per al manteniment de carreteres són els primers passos efectius d'aquesta estratègia.

Dins d'aquesta estratègia, ha afegit que s'estan adoptant mesures d'augment de l'eficiència energètica del conjunt del sector transport, com la xarxa d'energia intel·ligent ferroviària, la renovació del material rodant, els nous requisits ambientals per a autobusos, o la il·luminació LED a carreteres, estacions i aeroports.

Finalment, ha subratllat que des del ministeri es considera "clau" la transformació digital del transport per ajustar millor l'oferta i la demanda, per treure més profit de cada mitjà i reduir així la contaminació.

contador