ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de enero de 2024 en
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca amb lleus pujades aquest dilluns (+0,08%, 10.138 punts), en línia amb la borsa alemanya i per davant d'altres places europees, al començament d'una setmana que estarà plena de resultats empresarials a Espanya atès que s'acaba el termini per presentar els comptes del quart trimestre. Al llarg de les properes sessions coneixerem les xifres de Naturgy, Ferrovial, Endesa, IAG, Grifols, Aena, Amadeus, Fluidra... entre moltes altres.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Dins del selectiu espanyol destaquen les alces en Grifols, Inditex i en IAG i les caigudes en Enagás, després de diverses retallades de valoració, Acciona, Solaria, Naturgy i ArcelorMittal.

Fora del nostre país, destaquen les alces en la sueca Tele2 després que el grup de telecomunicacions Iliad hagi anunciat que aconseguirà una participació de 1.300 milions de dòlars.

DADES MACRO CLAU

Aquesta setmana es publiquen dades d'inflació clau. Dijous s'anuncia l'índex de preus de la despesa de consum personal del gener als EUA, l'indicador d'inflació preferit per la Reserva Federal per prendre les seves decisions de tipus. Aquest dia s'anuncien IPC del febrer diversos països europeus (Espanya, Alemanya, França...).

Divendres es revela l'IPC de la zona de l'euro del febrer. Aquest dia també es coneixeran la taxa d'atur de la zona de l'euro del gener i els PMI manufacturers del febrer. Dimecres es publica la darrera actualització del PIB dels EUA del quart trimestre.

Pel que fa a l'agenda d'aquest dilluns, parla avui la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que intervé en un debat a França. A més, arrenca al MWC (Mobile World Congress), el congrés tecnològic més gran del món, que dedica en aquesta edició un gran protagonisme a la intel·ligència artificial (IA).

D'altra banda, els ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) celebren avui una reunió a Brussel·les en què debatran quines respostes i solucions donar als agricultors i ramaders que durant els últims mesos protesten a diversos Estats membres, amb el teló de fons d'una manifestació del sector a la capital belga.

Així mateix, el sector financer -bancs, antigues caixes i cooperatives- ha viscut avui una aturada parcial (de 8.00 hores a 10.00 hores) a la qual se sumarà una vaga de 24 hores el 22 de març, "per l'immobilisme de les patronals" en la negociació dels convenis.

De tornada a les borses, durant la nit als mercats d'Àsia-Pacífic, l'índex Nikkei 225 del Japó ha arribat a un nou màxim mentre els operadors tornaven d'un cap de setmana llarg, ja que divendres va tancar la borsa nipona professional. Per part seva, les mesures anunciades per les autoritats sud-coreanes per impulsar els seus mercats de valors van fer poc per impulsar l'índex principal.

A Àsia cal destacar que el Grup Ant de Jack Ma ha superat l'oferta de Citadel Securities de Ken Griffin per l'empresa conjunta de banca d'inversió de Credit Suisse a la Xina, segons informa Bloomberg. L'oferta d'Ant per construir un negoci de valors utilitzant les operacions de Credit Suisse s'enfrontarà a una revisió exhaustiva perquè la Xina prefereix un comprador estranger.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0848 dòlars (+0,28%). El petroli suma un 0,7% de mitjana. El Brent se situa als 82,16 dòlars i el West Texas, als 77,2 dòlars.

L'or perd un 0,61% (2.036 dòlars) i la plata baixa un 2% (22,51 dòlars).

El bitcoin cotitza als 53.300 dòlars i l'ethereum escala per sobre dels 3.100 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,226%.

Noticias relacionadas

contador