ep paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid a 22 de agosto de 2024 en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX i la resta de borses europees acomiaden divendres amb caigudes contingudes (IBEX: -0,33%, 12.688,9 punts). Dins de l'índex, que s'ha revalorat un 2,59% durant la setmana, destaquen avui les fortes pujades en Naturgy (que s'han moderat, enmig d'especulacions relacionades amb moviments en el seu accionariat), mentre que Rovi es desploma (-16%) després d'avançar que el seu EBITDA del 2024 estarà per sota del previst pel consens. Sabadell, que ha publicat resultats, cau un 1%.

  • 13.147,20
  • 1,09%

El selectiu espanyol ha estrenat el febrer de la millor manera possible, estenent les alces del gener i obviant la tensió provocada pels aranzels de Donald Trump, fet que el porta a sumar en aquestes últimes quatre jornades al voltant d'un 3% i a fregar el nivell dels 13.000 punts. Els experts de Bolsamanía indiquen que l'índex està immers en un "frenesí alcista", però també assenyalen que, després dels dos buits alcistes de les dues darreres sessions, cal ser prudents.

"Aquests buits alcistes ens fan extremar la prudència a curt termini. Els alts nivells de sobrecompra constitueixen un altre factor que cal tenir molt en compte i és que, el més normal és que acabem veient una parada al camí durant les properes sessions", indiquen.

L'índex espanyol, com la resta de borses mundials, va arrencar la setmana amb problemes pels aranzels que durant el cap de setmana havia anunciat Trump sobre Mèxic, el Canadà i la Xina. Al final, ha ajornat l'entrada en vigor dels de Mèxic i el Canadà per un mes, mentre que, encara que sí que s'han posat en marxa els de la Xina (del 10% addicional), la resposta del gegant asiàtic ha estat continguda, segons els experts, de manera que l'escalada de guerra comercial sembla, de moment, limitada.

Així, després de caure un 1,32% dilluns, l'IBEX va pujar un 1,37% dimarts, un 1,32% dimecres i un 1,55% dijous passat, quan totes les borses del Vell Continent van finalitzar amb alces similars que ronden l'1,4%. Per la seva banda, Wall Street va tancar la jornada passada amb signe mixt i moviments moderats, i avui els índexs cotitzen amb pèrdues al tancament del mercat europeu.

Amazon, que va publicar ahir a la nit resultats, cau un 4% al Nasdaq. Va obtenir un benefici net de 20.004 milions de dòlars al quart trimestre, xifra que li permet gairebé duplicar els 10.624 milions de dòlars obtinguts durant el mateix període del 2023. Els resultats han superat les previsions. Tot i això, l'orientació per al primer trimestre del 2025 ha decebut el mercat.

A l'altra banda de l'Atlàntic, els tres índexs principals estan en camí de tancar la setmana amb guanys moderats. L'S&P 500 s'encamina a un avanç del 0,7%, mentre que el Nasdaq registra un augment del 0,8% durant el període. El Dow se situa a la darrera posició, amb un ascens d'aproximadament el 0,5% a la setmana.

A Àsia, la jornada s'ha saldat amb predomini de números verds. Cal destacar que el Banc de la Reserva de l'Índia ha retallat aquest divendres les taxes d'interès clau per primera vegada en gairebé cinc anys, ja que la desacceleració de la inflació li dona marge per estimular l'economia. El Comitè de Política Monetària ha decidit reduir la taxa de recompra en 25 punts bàsics, fins al 6,25%, en línia amb el que esperava el mercat.

OCUPACIÓ DELS EUA, RESULTATS SABADELL, ROVI...

L'atenció està posada aquest divendres en diverses referències rellevants, començant per l'informe de l'ocupació dels Estats Units del mes de gener, que ha sorprès a la baixa amb la creació de 143.000 llocs de treball. Els economistes esperaven un creixement de les nòmines no agrícoles fins a les 170.000 al mes, per sota dels 307.000 llocs de treball afegits al desembre (revisats a l'alça des de 256.000). La taxa de desocupació cau al 4% des del 4,1% previ i estimat.

Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, apunta que "la creació d'ocupació al gener es podria haver vist impactada pels incendis a Califòrnia i per la incertesa provocada pel canvi d'administració als EUA".

"Els aranzels del president Trump i la seva nova política econòmica podrien haver significat que els ocupadors se'n mantinguessin al marge al gener, i haurem de veure si això continua aquest mes. No creiem que les dades del mercat laboral canviïn el rumb de la Reserva Federal", afegeix.

A més, se seguiran publicant resultats empresarials, entre els quals destaquen els de Sabadell a Espanya, que ha aconseguit un benefici rècord de 1.827 milions el 2024, un 37,1% més, i ha elevat fins als 3.300 milions la retribució a l'accionista amb càrrec a 2024 i 2025.

Això, en una setmana marcada per la reacció d'altres companyies als seus comptes, com el ral·li del 8% de Santander a mitjans de setmana després de publicar les seves, juntament amb un pla de recompres de 10.000 milions, o el d'ArcelorMittal del dijous 13% després d'anunciar els seus resultats, també inclouen millors previsions del que s'esperava. Tot això també ha contribuït a impulsar l'IBEX.

Avui també ha estat notícia Rovi, perquè ha anticipat que el seu EBITDA del 2024 serà entre un 10% i un 15% inferior al que estimen els analistes per la menor activitat del negoci de fabricació a tercers (CDMO) al quart trimestre.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0328 dòlars (-0,51%). El petroli puja un 0,1% (barril Brent: 74,38 dòlars; barril WTI: 70,71 dòlars).

L'or suma un 0,48% (2.890 dòlars), mentre que la plata cedeix lleugerament (32,6 dòlars).

El bitcoin cotitza als 97.880 dòlars i l'ethereum, als 2.700 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,487%.

Noticias relacionadas

contador