ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha lluitat aquest dijous per superar la resistència clau que té als 10.149 punts, i encara que ha cotitzat per sobre durant part de la jornada, ha tancat als 10.138,9 punts, després d'anotar-se una alça del 0,31%. Al capdavant del selectiu espanyol s'ha situat Repsol (+5,45%) després de publicar resultats i Pla Estratègic, que inclou augment de dividend, acompanyat per Sabadell, Grifols i IAG. També ho ha fet bé Telefónica (+1,60%), després d'unes xifres que els analistes qualifiquen de "mixtes" i que valoren relativament bé, malgrat les fortes pèrdues del 2023 i del quart trimestre per motius extraordinaris.

  • 11.344,40
  • 0,15%

Per part seva, Iberdrola ha caigut un 1,69% després de donar a conèixer els seus resultats, amb millora del benefici del 10,7% el 2023 i inversions d'11.382 milions.

L'atenció ha girat al voltant de l'IBEX i en la superació de la resistència esmentada. "El seu comportament en aquest nivell de preus és molt important. Si aconsegueix superar-lo, seria el primer pas per a la confirmació del final dels descensos iniciats al començament del mes de desembre", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

El següent nivell de resistència de l'índex espanyol seria als 10.300 punts, màxims de l'any passat. "El trencament d'aquests preus podria estendre els guanys fins als 10.500 punts. Per sota, seguim molt pendents del comportament als 9.800 punts. Només l'abandonament d'aquest nivell de preus complicaria el bon aspecte tècnic del mitjà termini".

A l'altra banda de l'Atlàntic, cal destacar les alces de Wall Street, després dels resultats que va publicar ahir a la nit Nvidia, que van batre previsions i han provocat pujades del 14% a la companyia.

La reacció de Nvidia ja s'ha deixat notar a Àsia, on han dominat els números verds aquest dijous i on el Nikkei ha marcat màxims des del 1989. Abans de conèixer les xifres, Wall Street tancava ahir molt pla i mixt.

LES ACTES ALERTEN SOBRE ELS RISCOS DE RECORTAR "MASSA RÀPID"

Les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed), celebrada els dies 30 i 31 de gener, que es van publicar ahir a la tarda, alerten sobre els "riscos" de retallar els tipus d'interès "massa ràpid", un plantejament sobre el qual va estar d'acord la majoria dels presents al conclave monetari.

"La majoria dels participants van assenyalar riscos de moure's massa ràpid per suavitzar la postura de la política i van emfatitzar la importància d'avaluar amb cura les dades entrants per jutjar si la inflació està baixant de manera sostenible al 2%. Un parell de participants, però, van assenyalar riscos a la baixa per a l'economia associats amb el manteniment d'una posició massa restrictiva durant massa temps", destaca el text.

A més, les actes subratllen "la incertesa associada amb quant de temps caldria mantenir una postura de política monetària restrictiva".

Aquest dijous també s'han conegut les actes de l'últim conclave del Banc Central Europeu (BCE), que envien un missatge similar, ja que també alerten sobre els riscos d'una flexibilització prematura de la política monetària.

PMI, IPC DE L'EUROZONA...

A més dels resultats (s'han conegut igualment importants comptes a la resta d'Europa), avui es publiquen dades macro rellevants.

En primer lloc, s'han anunciat els PMI manufacturers, serveis i compostos preliminars del febrer a Europa, i més tard han arribat els dels Estats Units. Al Japó, el sector manufacturer va caure encara més per sota del nivell de 50, que marca el límit entre contracció i expansió. Es va situar en 47,2 des de 48,0 (inferior al 48,2 previst). El PMI serveis va baixar fins a 52,5 des de 53,1.

Així mateix, avui s'ha publicat l'IPC definitiu de la zona de l'euro del gener que va caure una dècima, fins al 2,8%, gràcies a la moderació dels preus dels aliments i l'energia. La subjacent baixa al 3,3%. Finalment, les dades d'atur setmanal als Estats Units han estat millors del que s'esperava.

ALTRES MERCATS

L'euro s'ha situat als 1,0815 dòlars (-0,01%). El petroli ha pujat un 0,5%. El Brent s'ha situat als 83,52 dòlars i el West Texas, als 78,57 dòlars.

L'or ha reculat un 0,08% (2.032 dòlars) i la plata, un 0,24% (22,82 dòlars).

El bitcoin ha pujat als 51.483 dòlars i l'ethereum ha vorejat els 3.000 (2.969 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,321%.

Noticias relacionadas

contador