ep bolsa- el ibex 35 cede un 043 en la media sesion pero aguanta sobre los 8100 puntos
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha començat la setmana amb mal peu i ha tancat la sessió d'dilluns amb una caiguda del 0,48%, fins als 8.112 punts. Aquesta última setmana de febrer estarà marcada pels resultats empresarials de multitud de companyies espanyoles cotitzades, com Almirall aquest dilluns. La farmacèutica ha guanyat 95 milions el 2020, un 30% menys que el 2019.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Sobre els resultats empresarials, un dels principals protagonistes serà Telefónica, que presentarà les seves xifres dijous al costat d'ACS, Meliá i Ferrovial. Tot i que dimecres serà un altre dia molt important, amb els comptes d'Iberdrola, Endesa, Indra, Aena. A més, divendres els publicaran Amadeus, Grifols, Acerinox i Sacyr, entre d'altres.

D'altra banda, Bolsamanía publica aquest dilluns que els fons cotitzats ETF (Exchange Trade Fund) estan alterant la cotització de valors associats a les energies renovables, com Solaria, que ha caigut un 5,81% a l'IBEX, segons afirmen els analistes de Bank of America. Entre la resta de valors del selectiu, els més baixistes han estat Acciona (-5,34%) i Pharma Mar (-3,25%), mentre, les majors pujades són per a IAG (+7,81%) i Aena (+4,89%).

A Àsia, les borses han tancat amb caigudes moderades, excepte al Japó, després que el Banc Central de la Xina (PBoC) hagi mantingut sense canvis els tipus d'interès al 3,85%. A més, els reguladors xinesos han augmentat les exigències per als préstecs en línia. I Wall Street recull beneficis, sobretot al sector tecnològic.

A nivell econòmic, la dada de confiança empresarial IFO d'Alemanya del mes de febrer ha superat els pronòstics. A més, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva, ha demanat a la Unió Europea que no retiri els seus estímuls econòmics i monetaris. "La retirada gradual ha de seguir i no precedir l'èxit en la crisi sanitària", ha assenyalat.

En altres mercats, el petroli Brent avança un 0,8%, fins als 63,44 dòlars, després d'arribar a superar els 65 dòlars durant les últimes sessions. A més, l'euro s'aprecia un 0,17% i es canvia als 1,2136 dòlars.

D'altra banda, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta amb força fins al 0,36%, mentre el bitcoin baixa un 5%, fins als 54.850 dòlars; i l'unça d'or repunta un 1%, fins als 1.795 dòlars.

Sobre el deute públic nord-americà, la rendibilitat del bo a 10 anys segueix pujant i cotitza ja a l'1,38%, cosa que indica que el mercat anticipa un sòlid creixement econòmic el 2021.

No obstant això, hi ha alguns analistes nerviosos, que temen un repunt de la inflació més ràpid del previst, que causi problemes als bancs centrals i els obligui a retirar els estímuls monetaris abans del previst. Encara que des de la Fed i des del BCE no consideren això com un risc elevat.

"Els mercats europeus cotitzen a la baixa a causa que la cautela sobre l'augment dels rendiments dels bons i les preocupacions sobre el fort augment de la inflació superen el creixent optimisme al voltant del programa de llançament de vacunes i la reobertura econòmica", afirma Michael Hewson, analista de CMC Markets.

I per anàlisi tècnica, "només tornarem a veure un senyal de fortalesa en l'IBEX amb la superació de la resistència dels 8.260 punts, màxims del mes de febrer", indica César Nuez, analista de Bolsamanía.

Superar aquest nivell l'impulsaria fins als màxims de principis d'any, als 8.440 punts. El selectiu va aconseguir pujar un 1,2% la setmana passada, després d'avançar un 1,16% divendres, i acumula una pujada mensual del 5%.

Noticias relacionadas

contador