ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana 20240319184304
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca amb caigudes moderades (-0,33%, 10.729 punts) després de l'atac d'Israel a l'Iran aquesta matinada en resposta a l'atac amb drones de l'Iran de dissabte passat. Per part seva, les borses europees han tancat amb signe mixt en una jornada durant la qual els principals mercats del Vell Continent semblen haver-se resistit a deixar-se portar per la por.

  • 10.854,40
  • -2,22%

En principi, com va passar el cap de setmana passat, ha estat un atac limitat. Iran assegura que les defenses aèries han enderrocat diversos drones. "Fins ara no s'ha informat de cap impacte o explosió a gran escala causat per una amenaça aèria", va afirmar l'agència estatal IRNA.

El petroli s'ha disparat després del que va passar, tot i que s'ha moderat sensiblement. El barril Brent segueix per sota dels 90 dòlars (87,11 dòlars). El WTI cotitza als 82,87 dòlars. Pel que fa a la resta d'actius, l'or ha pujat amb força després de l'atac, però s'ha relaxat ràpidament (+0,38%, 2.407 dòlars). El bitcoin, el dia del halving, es recupera dels descensos inicials i al tancament cotitza als 64.500 dòlars.

"Les notícies sobre el bombardeig israelià han provocat un important desplaçament dels actius de risc cap a inversions segures. Ara és clar que l'escalada de la guerra a l'ombra entre Israel i l'Iran, que es desenvolupa paral·lelament al conflicte de Gaza, ha encès finalment el polvorí al Pròxim Orient, i hem sortit decididament de les ombres per endinsar-nos en la llum enlluernadora del conflicte obert”, escriu Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.

Els índex dels EUA cotitzen amb signe mixt al tancament dels mercats europeus, mentre que a l'Àsia s'ha imposat clarament el vermell, amb caigudes especialment voluminoses al Nikkei del Japó. Allà s'han publicat les dades d'inflació del març, amb la taxa d'inflació principal que ha arribat al 2,7%, en descens des del 2,8% observat al febrer.

LA TENSIÓ GEOPOLÍTICA MARCA LA SETMANA

La setmana ha estat marcada, sens dubte, per la tensió geopolítica, i tota la resta ha quedat en un segon pla. Des de dilluns, quan les borses es van trobar amb l'atac de l'Iran a Israel del cap de setmana, fins aquest divendres, el focus ha estat, sens dubte, en aquest aspecte.

En aquest context, l'IBEX ha tingut un comportament força volàtil. Dilluns les borses van actuar de forma estranyament tranquil·la tenint en compte el que va passar durant el cap de setmana (l'IBEX va tancar pla, +0,01%) i dimarts van arribar les fortes caigudes (-1,5% per a l'IBEX). Dimecres i dijous, l'índex espanyol va pujar un 1,02% i un 1,23%, respectivament, mentre l'atenció es girava a les novetats empresarials relacionades amb Naturgy i la intenció del grup Taqa, propietat de l'emirat àrab d'Abu Dhabi, d'entrar al seu accionariat.

Dins de l'IBEX, Grifols, Solaria i Acciona Energía han estat els valors que més han caigut. Enagás, Colonial i Telefónica (el dia del seu centenari) han estat els que més han pujat, tots per sobre de l'1%.

Fora d'Espanya, cal parlar de L'Oreal, que puja amb força després de publicar unes bones vendes del primer trimestre. Finalment, cal esmentar Netflix, que cau de manera destacada després de publicar els resultats ahir a la nit. La companyia ha superat estimacions amb els comptes, però baixa en decebre amb les previsions. Al mercat tampoc no li ha agradat que hagin decidit deixar de donar xifres de subscriptors a partir del primer trimestre del 2025.

Noticias relacionadas

contador