ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 13 de marzo de 2024 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys aquest dijous (IBEX: +1,07%, 10.867,50 punts), igual que la resta d'Europa, gràcies al missatge 'dovish' (suau) d'ahir de la Reserva Federal (Fed).

  • 11.327,70
  • 0,25%

Com s'esperava, la Fed va deixar els tipus sense canvis a la forquilla ubicada entre el 5,25%-5,5% i segueix anticipant tres retallades de tipus per a aquest any. Pel que fa al moment, Powell ha dit diverses coses, com que efectivament començaran amb les retallades "en algun moment d'aquest any" i que les darreres dades d'inflació, que han empitjorat els pronòstics, "no canvien la història general", que continua sent la d'una inflació que es modera "gradualment". També ha afirmat que no han pres cap decisió sobre reunions futures, que tot dependrà de les dades, però que "no descarta res" de cara a la reunió següent, que se celebrarà al maig.

"Aquest és el factor més determinant per entendre la positiva reacció dels bons i de les accions: els membres del FOMC, al seu diagrama de punts, van mantenir les tres baixades de 25 punts bàsics el 2024 que havien reflectit al desembre. Hi havia certa por del fet que la Fed no només endarrerís la data de l'inici del procés de baixades de tipus -juny continua sent la data més probable-, sinó que també en reduís l'import. Finalment, i aquest és un altre punt a destacar, Powell, encara que no va elaborar gaire respecte d'això, sí que va dir que el FOMC estava començant a plantejar-se començar a desaccelerar el ritme al qual està reduint la Fed el seu balanç, cosa que farà que les condicions financeres a futur siguin menys restrictives", explica Juan José Fernández- Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

A més de les pujades a les borses, la decisió de la Fed i les paraules de Powell han tingut també impacte en altres actius, com l'or, que puja ara un 2,28%, fins a nous màxims de tots els temps per sobre dels 2.200 dòlars (2.209 dòlars). El bitcoin també s'anima i puja un 9%, per sobre dels 67.000 dòlars (67.246 dòlars). Davant d'això, el dòlar cau. L'euro es canvia ara als 1,0908 dòlars després d'arribar a superar aquest matí els 1,0930 dòlars.

Les pujades d'avui a Europa segueixen els importants ascensos d'ahir a Wall Street i les fortes pujades a l'Àsia d'aquesta matinada –on el Nikkei ha marcat nous màxims de tots els temps i s'acosta als 41.000 punts.

PMI, SORPRESA DEL BANC NACIONAL DE SUÏSSA, BOE, IBERDROLA...

La jornada d'aquest dijous també està carregada de referències importants. Avui li toca el torn el Banc d'Anglaterra (BoE) i es preveu, àmpliament, que no toqui tipus. També hem conegut les decisions del Banc Nacional de Suïssa (SNB), que sorprèn el mercat retallant tipus fins a l'1,5%, i del Norges Bank, que deixa tipus sense canvis al 4,5%. El Banc del Brasil va baixar ahir a la nit 50 punts bàsics les taxes, fins al 10,75%.

A més, es publiquen els PMI manufacturers i serveis preliminars del març a Europa (lleuger declivi) i els EUA. A l'altra banda de l'Atlàntic, s'anunciaran les peticions setmanals de desocupació i l'índex de la Fed de Filadèlfia.

Val a dir també que al Japó s'han anunciat dades destacades. Les exportacions del febrer van pujar un 7,8%, per sobre del 5,3% previst, mentre que les importacions van créixer un lleu 0,5%, per sota del 2,2% estimat. Per part seva, el PMI manufacturer nipó del març va quedar en 48,2, millorant des de 47,2, però encara per sota del nivell de 50 que marca el límit entre contracció i expansió. El PMI serveis millora fins a 54,9 des de 52,9.

A nivell empresarial, Iberdrola presenta el seu Pla Estratègic. La companyia ha anticipat, entre altres coses, que preveu un benefici net d'entre 5.600 i 5.800 milions el 2026. A més, fora del nostre país, avui atents a Reddit, que s'estrena a la borsa.

FORTALESA "DESTACADA"

L'IBEX segueix imparable. Els experts de Bolsamanía insisteixen en la seva fortalesa i escalada alcista cap als 11.000 punts.

"El seu aspecte tècnic és molt bo i avui dia no apreciem ni el més mínim senyal de debilitat que ens faci pensar en una correcció", afirmen.

El primer suport el podríem situar als 10.388 punts, mínims del buit alcista que va deixar el 13 de març passat. "No obstant, no apreciarem una complicació de la seva impecable tendència alcista mentre que es mantingui cotitzant per sobre dels 10.200 punts, preus força allunyats dels actuals".

Dins de l'IBEX han destacat les alces en Grifols, Amadeus, Meliá i Merlin i les caigudes en Bankinter i Enagás.

Noticias relacionadas

contador