ep bolsa- el ibex 35 amanece con una subida del 014 y mantiene los 8100 pendiente de acciona y
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX ha caigut un 0,41%, fins als 8.409,50 punts, després que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, hagi indicat que aniran retirant gradualment els estímuls a mesura que vagin acostant-se als seus objectius. No obstant això, la pujada de les elèctriques ha contrarestat la baixada del selectiu espanyol, que ha arribat a marcar un mínim intradía als 8.299 punts.

  • 11.239,30
  • 0,78%

No obstant això, les vendes s'han moderat posteriorment després que s'hagi filtrat que Joe Biden planeja augmentar el seu objectiu de vacunació als EUA fins a 200 milions de dosis durant els 100 primers dies del seu mandat.

Dins del selectiu espanyol han caigut amb força Solaria, Arcelor, Repsol, Merlin, i en menys mesura, els bancs. Repsol s'ha vist perjudicada per un nou enfonsament del preu del petroli, malgrat al bloqueig del Canal de Suez, a causa dels temors sobre la recuperació econòmica i la demanda mundial de cru.

A l'IBEX, el protagonista informatiu ha estat Santander, que tancarà 111 oficines al Regne Unit i acomiadarà a 600 empleats. Això implica el 20% de la seva xarxa de sucursals i el 2,6% de la seva plantilla.

En el Continu, avui han estat notícia DIA, que ha anunciat que ampliarà capital per fins a 1.028 milions, o Adolfo Domínguez, que ha comunicat que acomiadarà al 30% de la seva plantilla.

LES NOVETATS D'ASTRAZENECA TAMPOC AJUDEN

Les borses europees ja queien des de primera hora, encara que menys, després que AstraZeneca hagi publicat les dades actualitzades sobre l'eficàcia de la seva vacuna i hagi rebaixat aquesta des del 79% al 76%.

La crisi d'AstraZeneca, que té a veure tant amb l'efectivitat de la seva vacuna, molt qüestionada, com amb la seva distribució a Europa, està marcant el procés de vacunació al Vell Continent. És difícil que aquest progressi adequadament amb tant de soroll de fons.

ATENTS Al CONSELL EUROPEU...

El principal focus d'atenció dels mercats aquest dijous serà la reunió virtual dels líders de la Unió Europea (UE) per debatre la preocupant situació que es viu al Vell Continent, marcada per la lentitud del procés de vacunació.

Una de les prioritats de l'agenda és la restricció de les exportacions de vacunes del bloc, una mesura que podria afectar principalment al Regne Unit, al qual es vol 'castigar' per la falta de flux de vacunes des d'Anglaterra cap a Europa.

...I A LES DADES DELS EUA

L'agenda d'aquest dijous ha inclòs l'última estimació del PIB del quart trimestre dels EUA, que s'ha revisat a l'alça fins al 4,3%, per sobre del 4,1% esperat.

Quant a les sol·licituds setmanals de subsidi de desocupació, aquestes han caigut fins a 684.000 des de les 781.000 prèvies, la qual cosa indica una recuperació gradual del mercat laboral.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1775 dòlars. El petroli, molt volàtil aquesta setmana, cau ara un 4% (Brent: 61,71 dòlars; West Texas: 58,16 dòlars), malgrat al bloqueig del Canal de Suez i pels dubtes sobre la demanda mundial.

L'or i la plata cedeixen, fins als 1.731 dòlars i 24,99 dòlars, respectivament.

El bitcoin cau un 4%, fins als 52.763 dòlars, i l'ethereum es deixa un altre 2%, fins a 1.613 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,612%, i el rendiment del bo espanyol es relaxa fins al 0,28%.

Noticias relacionadas

contador