ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de diciembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX35 (+0,44%, 10.209) i Europa tanquen amb pujades moderades després que el selectiu espanyol aconseguís finalitzar la primera passada de l'any amb alces moderades del 0,6%. Tot i això, la primera setmana de l'any va ser decebedora als EUA. Els índexs novaiorquesos van tancar els primers quatre dies del 2024 amb pèrdues, liderades pel Nasdaq, que es va deixar un 3,3%, seguit de l'S&P 500, que va cedir un 1,5%. Aquest fet està pressionant Europa i també Àsia, on s'han imposat les caigudes clarament aquesta matinada. Recordem que avui el Nikkei ha estat tancat pel festiu del Dia del Respecte als Majors.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Dins de l'IBEX han destacat les caigudes en Colonial i Merlin per sengles retallades de recomanació de Morgan Stanley (tot i que n'ha elevat els preus objectius). Morgan ha rebaixat també el preu objectiu de Repsol fins als 15,6 euros des dels 16,4 euros en un dia durant el qual ha revisat a la baixa totes les petrolieres. Repsol s'ha deixat un 1,45% a la sessió. També ho han fet malament Grifols, Acciona i Solaria. Al costat de les pujades, els bancs (Unicaja, Sabadell, Bankinter...) es troben entre els millors valors.

Al Mercat Continu, Oryzon ha caigut amb ganes després de l'anunci sobre l'assaig PORTICO que va fer divendres. Tot i que decep, sembla que hi ha signes esperançadors d'eficàcia.

LA DATA MÉS RELLEVANT: L'IPC DELS EUA

Aquesta setmana estarà marcada per la publicació de l'IPC dels EUA del mes de desembre, que es coneixerà dijous, després que la setmana passada es publiqués la dada preliminar d'inflació de la zona de l'euro del desembre, que va pujar al 2,9%, menys del que s'esperava. El mateix va passar amb els IPC d'Alemanya i França, ja que en ambdós casos van pujar menys del previst.

Aquesta setmana també es publica l'IPC final d'Espanya de desembre (divendres). Així mateix, s'anunciaran l'IPC del desembre a la Xina i altres referències destacades, com el PIB del Regne Unit (totes dues divendres).

Totes aquestes dades arribaran després d'un informe d'ocupació sòlid als EUA, anunciat divendres passat. L'economia nord-americana va sumar 216.000 llocs de treball no agrícoles, encara que es va veure una revisió a la baixa la dada del novembre.

RESULTATS, BOEING...

Des del punt de vista empresarial, comença la temporada de resultats als Estats Units, amb les xifres de Citigroup, el JP Morgan, el Bank of America, el BlackRock i el Bank of NY Mellon divendres.

Seguint amb les empreses, avui es parla del Boeing pels problemes que va patir un avió nou en ple vol, perdent part del fusellatge. En tan sols uns mesos, Boeing ha experimentat una sèrie d'errors de qualitat que amenacen d'erosionar la confiança en el fabricant d'aeronaus, especialment pel que fa al seu avió 737 Max. La companyia cau amb força a Wall Street.

Així mateix, a Espanya se segueix parlant de la vaga del 'handling' d'Iberia. La companyia va informar ahir que ha tingut un seguiment del 20%.

PRIMERES ELECCIONS CRUCIALS

Aquesta setmana, concretament el dissabte 13, se celebren les primeres eleccions de l'any. Recordeu que, aquest 2024, tindran lloc 70 comicis i que més del 50% de la població mundial anirà a les urnes.

Dissabte toca el torn a Taiwan, on el resultat serà crucial per determinar si les relacions tenses entre la Xina i Taiwan continuen durant cinc anys més o si les coses podrien calmar-se.

L'actual presidenta, Tsai Ing-wen, del Partit Progressista Democràtic (DPP), ha governat durant dos mandats i no és elegible, i William Lai és el principal candidat del DPP, clarament inclinat cap a la independència. El principal contendent és Hou You-Ih del Kuomintang (KMT). El KMT tradicionalment ha adoptat una postura de menor confrontació cap a Beijing, tot i que no ha donat suport a la reunificació.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0977 dòlars (+0,33%). El petroli cau al voltant del 4%. El Brent se situa als 75,8 dòlars i el WTI, als 70,51 dòlars.

L'or cedeix un 0,5% (2.039 dòlars) i la plata suma un 0,15% (23,35 dòlars).

El bitcoin avança fins als 44.900 dòlars i l'ethereum cotitza als 2.260 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,97%.

Noticias relacionadas

contador