ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 20 de octubre de 2023 en madrid espana
Fernando Sánchez - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 acomiada la sessió d'aquest dimarts amb caigudes (-0,78%, 10.118 punts) pressionat pel sector bancari i més endarrerit que els seus homòlegs europeus. El selectiu espanyol s'ha vist pressionat també per Fluidra (Citi li ha retallat el consell a neutral des de comprar), Telefónica (els sindicats s'oposen a les sortides forçoses a l'ERO), Repsol, a més dels ja esmentats bancs. Al costat positiu, ACS, ArcelorMittal (després d'una millora de JP Morgan a sobreponderar des de neutral), IAG i Indra (avança en el seu procés de venda de Minsait) són alguns dels pocs que han pujat.

  • 11.327,70
  • 0,25%

ATENTS A L'IPC DELS EUA

La dada més important de la jornada ha estat l'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units, que ha caigut el novembre al 3,1% en taxa interanual, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units.

Aquesta lectura s'ha situat en línia amb allò que ha estimat el consens, igual que ha passat amb la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, i que s'ha mantingut al 4% en taxa interanual.

Atents també avui a la desocupació d'octubre al Regne Unit (la taxa ILO es manté al 4,2%) i a l'índex ZEW alemany del desembre (augmenta en 12,8 punts).

Neil Wilson, analista en cap de Markets.com, apunta que aquestes xifres "no han proporcionat cap impuls alcista" als mercats europeus, que van començar el dia en positiu, amb "nous màxims històrics marginals" per al DAX alemany i el CAC 40 francès, mentre que l'FTSE 100 va treure el cap breument per sobre dels 7.600 abans de retrocedir.

A més, ha començat la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran demà. Com us hem explicat, dijous hi haurà reunions del Banc Central Europeu (BCE), del Banc d'Anglaterra (BoE), i dels bancs centrals de Suïssa i Noruega.

Àsia ha viscut avui una jornada durant la qual han predominat les alces contingudes, després que ahir Wall Street acabés el dia en positiu, amb l'S&P i el Dow marcant nous màxims del 2023.

GOOGLE, INDITEX, INDRA...

A l'àmbit empresarial, aquest dimarts es parla de Google, que ha perdut una batalla legal per pràctiques antimonopoli contra el creador de Fortnite, Epic Games, que amenaça de trastornar l'economia d'aplicacions mòbils i podria acabar costant-li al gegant tecnològic milers de milions de dòlars en ingressos, segons informa Bloomberg. Un jurat federal va determinar aquest dilluns, després de deliberar menys de quatre hores després d'un judici de gairebé un mes a San Francisco, que Google Play exerceix de manera intencionada un poder monopòlic a través de la conducta anticompetitiva de la unitat d'Alphabet.

Així mateix, avui s'ha parlat d'Inditex, que demà publica resultats i que aquest dimarts llança a Espanya i en 13 mercats europeus més, Zara 'Pre-Owned', la plataforma de segona mà, reparació de peces i donació de la marca.

Igualment, ha estat notícia Indra, ja que El Confidencial publica que Bain Capital i Cinven mou fitxa per comprar Minsait per 1.800 milions.

Amb tot això, atents a FCC, que ha comunicat que la seva filial de Medi Ambient compra el negoci d'Urbaser al Regne Unit per 464 milions d'euros.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0788 dòlars (+0,25%). El petroli cau un 3%. El Brent se situa als 73,43 dòlars i el WTI, als 68,8 dòlars.

L'or avança un 0,1% (1.995 dòlars) i la plata cedeix un 0,2% (23 dòlars).

El bitcoin cotitza als 41.200 dòlars i l'ethereum, als 2.180 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,216%.

Noticias relacionadas

contador