ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de enero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han cotitzat molt aturades aquest dimecres (IBEX: +0,07%, 10.071 punts) després que els índexs acabessin ahir la jornada amb retallades a aquest costat de l'Atlàntic i amb signe mixt, i to moderat, a Wall Street.

  • 11.327,70
  • 0,25%

L'IBEX 35 ho va fer ahir molt pitjor que la resta de places europees (-1,46%) i va acabar el dia 'demanant l'hora' i salvant, pels pèls, el suport dels 10.000 punts. Tot això, a causa de l'atac de la companyia d'inversió nord-americana Gotham City Research a Grifols, que va provocar l'enfonsament del títol (-25,91%) i un efecte contagi per tot l'IBEX, que ha vist com la seva credibilitat també ha quedat compromesa.

Grifols no ha parat de donar bandades aquest dimecres. Ha arrencat amb alces del 4%, després s'ha posat a caure i, finalment, ha pujat amb ganes (+11,99%) després d'anunciar que emprendrà accions legals contra Gotham i que recolza el seu conseller delegat, a qui Gotham City Research ha criticat obertament. La farmacèutica ha anunciat que pren aquesta decisió per "l'important dany causat, tant financer com reputacional, a la societat, així com a tots els seus stakeholders i per provocar una gran preocupació als pacients i donants".

Recordem que la companyia d'inversió nord-americana ha guanyat milions per la caiguda, ja que havia apostat prèviament a la baixa, celebrarà avui una conferència amb inversors per defensar la seva postura. És a dir: que tot el que ha dit Gotham és "categòricament fals". Alguns experts afirmen que l'informe en si és "inexacte, exagerat, extremista i interessat", ja que, la mateixa empresa que l'ha generat, ha guanyat moltíssims diners gràcies a ell.

Amb Grifols, Ferrovial, Colonial i Merlin han estat alguns dels títols de l'IBEX que millor ho han fet, mentre que els bancs (Sabadell, CaixaBank i Bankinter) es troben entre els pitjors valors de la sessió.

L'EMBOLIC DE LA SEC I L'ETF DEL BITCOIN

Un tuit del compte de la SEC (la Comissió de Borsa i Valors dels EUA) a X, l'antiga Twitter, ha anunciat que l'esperat ETF de bitcoin s'havia aprovat. Seria sens dubte una de les notícies de la setmana, si no fos perquè és falsa.

Així ho ha assegurat el mateix president de la SEC, Gary Gensler, a través d'un missatge a la mateixa xarxa social. "El compte de la SEC s'ha vist compromès i s'ha publicat un tuit no autoritzat. La SEC no ha aprovat la cotització i negociació de productes al comptat de bitcoin negociats a la borsa", ha apuntat.

El preu del bitcoin s'ha disparat fins als 48.000 dòlars a causa de la publicació falsa abans de caure abruptament després de la resposta de la SEC. Ara se situa als 45.981 dòlars. Fa setmanes que els operadors especulen que l'agència podria aprovar diversos d'aquests productes tan aviat com aquest mateix dimecres o dijous.

MÀXIMS DE 34 ANYS AL NIKKEI

El Nikkei ha pujat avui un 2% i ha superat la marca dels 34.000 punts (34.441,72) per primer cop des del març del 1990.

L'índex Topix, per la seva banda, ha superat un màxim intradia del setembre per tocar un màxim de 34 anys, ja que un ien més feble ha donat suport a les accions d'exportadors.

A més, l'agenda d'aquest dimecres no inclou referències determinants, en espera que demà es publiqui l'esperat IPC dels Estats Units del desembre. A Espanya, atents al Spain Investors Day, on ha parlat, entre d'altres, Luis de Guindos.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0954 dòlars (+0,21%). El petroli és molt pla. El Brent se situa als 77,5 dòlars i el barril West Texas, als 72,26 dòlars.

L'or cedeix moderadament (-0,12%, 2.030 dòlars), igual que la plata (-0,35%, 23,01 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys segueix per sobre el 4%.

Noticias relacionadas

contador