ep varios paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 26 de septiembre de 2023 en
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX-35 ha cedit posicions amb força aquest dimarts (-1,46%, 10.060,3 punts) tot i que aconsegueix salvar uns 10.000 punts que es van veure amenaçats a mitja sessió. El motiu no ha estat cap altre que la intensa pressió que ha suposat l'enfonsament de Grifols (-25,91% al tancament; ha arribat a caure un 40%) després que la companyia Gotham City Research hagi llançat un informe demolidor sobre la farmacèutica . Aquest fet, inevitablement, resta credibilitat a la borsa espanyola, que ha estat clarament la pitjor d'Europa. Al costat de la farmacèutica, els bancs, Colonial i ArcelorMittal han estat els pitjors. Aena ha estat, per part seva, el millor títol del selectiu després d'una millora de preu de Morgan Stanley fins als 202 euros (actualment cotitza als 164,25 euros).

  • 11.327,70
  • 0,25%

Gotham City Research, la companyia d'anàlisi que al seu dia va denunciar el frau de Gowex i va provocar que s'enfonsés a la borsa, va llançar ahir a la nit un tuit avisant que avui publicaria un informe sobre una empresa "molt palanquejada" de més de 10.000 milions de dòlars i que cotitza a Espanya. Aquest matí ha rellevat que es tracta de Grifols.

"Demà publicarem un informe sobre una empresa molt palanquejada de més de 10.000 milions de dòlars. Les accions cotitzen a Espanya. Encara que les maniobres de l'empresa ens recorden més NMC Health plc que Let's Gowex, creiem que les accions no són invertibles, i es dirigiran a zero, igual que ho van fer les accions de Let's Gowex", es va escriure al tuit.

"Crec que Gotham està buscant fer mal i fer soroll i provocar una situació que permeti guanyar diners"

Gotham diu a l'informe, entre altres coses, que "Grifols manipula el deute i l'EBITDA reportats per reduir artificialment el palanquejament declarat a 6 vegades, cosa que creiem que està més a prop de 10-13 vegades". També afirma que "tant Grifols com Scranton Enterprises (un vehicle familiar de Grifols) consoliden completament BPC + Haema als seus estats financers. Aquest tractament és materialment enganyós i incorrecte".

El director d'anàlisi de Bankinter, Ramón Forcada, ha advertit en declaracions a Capital Radio que "cal anar amb compte amb aquestes coses", i ha posat èmfasi en qui emet la nota, plantejant dubtes sobre la credibilitat que se li ha de donar a Gotham i les seves intencions.

"Algú introdueix un informe per fer molt soroll i que es doni oportunitat a les posicions curtes. Si tens mala intenció i vols reflectir una cosa que et convé, si no tens gaires escrúpols, pots pressionar fins que les teves previsions s'acabin complint", ha indicat amb relació a les estimacions de Gotham sobre l'endeutament de Grifols.

"Crec que estan buscant fer mal i fer soroll i provocar una situació que permeti guanyar diners, i això cal dir-ho", ha afegit contundent. Els experts de Renta 4 Banc també han defensat aquesta tesi.

ATUR A L'EUROZONA, BOEING, SAMSUNG...

D'altra banda, des del punt de vista macroeconòmic, avui la referència més rellevant serà la taxa d'atur del novembre de la zona de l'euro (cau una dècima, fins al 6,4%, mínims històrics). Al pla empresarial, fora del nostre país se segueix parlant de Boeing i de la crisi pels problemes, en ple vol, d'una de les seves aeronaus 737 Max 9 d'Alaska Airlines. Recordem que Boeing es va deixar ahir un 8% a la borsa.

Boeing ha publicat una orientació per a les aerolínies sobre les inspeccions necessàries per evitar una altra explosió del fusellatge en ple vol, com ha passat en aquesta ocasió. Tot i això, en començar les primeres revisions de manteniment, United Airlines ha informat que ha descobert indicis de "problemes d'instal·lació" en algunes de les seves aeronaus, segons informa Bloomberg.

També empresarial, ha publicat resultats Samsung, que ha avisat que el benefici operatiu del quart trimestre podrien caure un 35%.

ALTRES MERCATS: EL PETROLI REACCIONA DESPRÉS DE LES FORTES CAIGUDES

El petroli puja després de les fortes caigudes d'ahir. El Brent se situa als 78,02 dòlars (+2,5%) i el WTI, als 72,72 dòlars (+2,74%). La principal causa de les fortes retallades de la passada sessió va ser doble. La caiguda en els preus del petroli es va produir pel fet que Saudi Aramco va reduir els preus de venda de cru per la preocupació que els productors nord-americans estiguin guanyant quota de mercat, així com per una desacceleració a la demanda. Els preus del gas natural també van baixar malgrat el clima més fred, ja que els subministraments i les existències es van mantenir a nivells molt elevats.

L'euro es canvia als 1,0929 dòlars i perd força enfront del 'bitllet verd' (-0,23%).

L'or puja lleugerament (+0,09%, 2.035 dòlars) i la plata cau (-0,45%, 23,20 dòlars).

El bitcoin cau lleugerament fins als 46.834 dòlars i l'ethereum, fins als 2.260 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,015%.

Noticias relacionadas

contador