ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys moderats i ha renovat els màxims anuals en l'arrencada del mes de juliol (IBEX: +0,54%; 9.644,80 punts) després d'un primer semestre sòlid a tots els índexs del Vell Continent (l'únic que ha decebut ha estat l'FTSE 100), i també a les places nord-americanes. Avui Wall Street obre només mitja sessió i demà tanca pel pont del Dia de la Independència (Independence Day).

  • 11.337,70
  • 0,11%

Dins de l'IBEX han destacat les caigudes en Acciona Energía (per una retallada de JP Morgan), Amadeus, Enagás i Acciona, i les alces en els bancs, Repsol i Telefónica.

L'agenda de la sessió porta com a dades més rellevants els PMI manufacturers del juny a Europa (a Espanya va disminuir de 48,4 a 48. A la zona de l'euro baixa de 44,8 a 43,4) i els EUA, on tant el PMI com l'ISM manufacturer han caigut endinsant la contracció d'un sector que acumula vuit mesos perdent impuls.

A la Xina, el PMI manufacturer va caure el mes passat fins a 50,5 des de 50,9, tot i que va superar les previsions del consens de 50,2 i es va mantenir per sobre del nivell de 50 que marca el límit entre contracció i expansió.

El mes de juliol que avui comença a les borses estarà marcat pels resultats empresarials que es començaran a conèixer a mitjans de mes (amb els comptes dels bancs als EUA) i s'intensificaran a finals a Europa i a Espanya, i a les decisions de tipus de la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) els propers 26 i 27 de juliol.

El mercat seguirà molt pendent, al llarg de les properes setmanes, del que faran els bancs centrals, com ha passat el juny. El que ha quedat clar al tancament del mes que acabem d'abandonar és que tots els bancs centrals (a excepció del japonès) tenen intenció de seguir ferms en la lluita contra la inflació, continuant amb les alces de tipus.

YELLEN VIATJA A LA XINA

Després del viatge de fa tres setmanes del Secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, a la Xina, durant el qual va acostar postures (encara que després el seu treball es va veure dinamitat per les declaracions de Joe Biden, titllant de dictador Xi Jinping), ara serà Janet Yellen la que viatjarà a Pequín.

La secretària del Tresor dels EUA hi viatjarà aquesta mateixa setmana, del 6 al 9 de juliol. Yellen es reunirà amb alts funcionaris del govern xinès per parlar de la importància de gestionar de manera responsable la relació entre els EUA i la Xina i de treballar junts per fer front als desafiaments globals, va dir el Departament del Tresor.

XIFRA RÈCORD DE TESLA

Al pla empresarial, avui es parla de Tesla, que va entregar una xifra rècord de 466.140 cotxes a tot el món al segon trimestre, per sobre dels 448.350 cotxes estimats pels analistes enquestats per Bloomberg.

Els lliuraments són els més grans de la història de Tesla i suposen un augment del 83% respecte a fa un any.

Els resultats demostren que la promesa del conseller delegat, Elon Musk, de perseguir el volum reduint els preus ha tingut l'efecte desitjat.

En un altre ordre de coses, avui s'ha parlat parla de França, on Emmanuel Macron intenta restablir l'ordre després de gairebé una setmana de disturbis a tot el país provocats pel tiroteig mortal d'un adolescent a mans d'un agent de policia. Macron es va reunir amb els ministres clau del gabinet fins a altes hores de diumenge a la nit en el seu últim intent d'elaborar una resposta a la violència, que està posant a prova la seva autoritat i capacitat per dur a terme reformes.

ALTRES MERCATS

L'euro cotitza pla i es canvia als 1.091 dòlars. El petroli puja un 0,5%. El Brent se situa als 75,73 dòlars i el WTI, als 70,98 dòlars.

L'or guanya un 0,40%, fins als 1.937 dòlars. La plata es revalora un 0,85% (23,20 dòlars).

El bitcoin cotitza als 30.924 dòlars. L'ethereum avança un 2,94%, fins als 1.969 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,835%.

Noticias relacionadas

contador