ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana 20240208122304
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca amb pujades moderades aquest dimarts i recupera els 10.100 punts (+0,47%, 10.117 punts), en línia amb la resta de borses europees. No sembla que hi hagi voluntat de moure fitxa fins que Jerome Powell parli demà davant el Congrés nord-americà i Lagarde es pronunciï dijous amb motiu de la reunió del Banc Central Europeu (BCE). Wall Street registra caigudes, sobretot el Nasdaq, per Apple i Tesla.

  • 11.346,80
  • 0,08%

Solaria, Naturgy i Cellnex lideren l'IBEX. Aquest darrer ha anunciat la venda a Phoenix Tower del seu negoci a Irlanda per 971 milions i l'increment del dividend amb motiu de la celebració del seu Capital Markets Day. Al costat de les caigudes, Grifols, IAG i ArcelorMittal en són els pitjors. A més, Fluidra ha destacat al costat negatiu durant bona part de la sessió per una retallada de Jefferies (de comprar a mantenir), mentre que la mateixa empresa ha pujat Colonial a mantenir des d'infraponderar. Al Continu, Ercros es dispara després de rebre una OPA del grup portuguès Bondalti a 3,60 euros per títol.

ELS OBJECTIUS DE LA XINA

La sessió ha arrencat amb tots els inversors molt pendents de la Xina i els objectius econòmics. En el marc del Congrés Nacional del Poble xinès, el primer ministre, Li Qiang, ha establert els objectius per a aquest any i ha presentat el primer informe de treball en aquesta jornada inaugural. Li ha fixat l'objectiu de creixement del gegant asiàtic per a aquest any "al voltant del 5%", el mateix que es va establir per al 2023.

Si bé els analistes esperaven un objectiu més moderat –del 4,5% al 5% deien des de Julius Baer–, i també el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM) –del 4,6% i del 4,5%, respectivament-, al final el país ha sorprès amb una perspectiva més gran.

Li ha reconegut aquest dimarts els desafiaments que enfronta la segona economia més gran del món. "No és fàcil per a nosaltres assolir aquests objectius", ha dit davant de milers de delegats reunits al Gran Saló del Poble a Pequín. "Necessitem suport polític i esforços conjunts de tots els fronts".

Les borses de la Xina han rebut aquestes novetats amb poc entusiasme. El Hang Seng de Hong Kong ha perdut un 2,6%. "Ateses les circumstàncies actuals, som escèptics que la Xina pugui assolir el seu objectiu de creixement del 2024 'al voltant del 5%'", escriuen els experts d'Oxford Economics.

Els objectius econòmics de la Xina per a aquest any son una de les principals cites de la jornada, en què també cal destacar la publicació dels PMI serveis i compostos de febrer a Àsia, Europa i els EUA. A Espanya, el PMI serveis ha pujat fins a 54,7 des de 52,1 i ha superat estimacions.

Al Japó, el PMI de serveis del febrer ha caigut fins a 52,9 des de 53,1 del mes previ, però per sobre de l'estimació de 52,5. La Xina, el PMI serveis de Caixin de febrer ha quedat a 52,5 des de 52,7 i enfront de l'estimació de 52,9.

SUPERDIMARTS DE PRIMÀRIES

Avui té lloc l'anomenat Superdimarts, que no és altra cosa que el dia amb més nombre d'Estats en eleccions primàries als EUA, així com més delegats en joc. Com sabeu, Donald Trump ha anat guanyant a les diferents primàries la seva única contrincant republicana a la carrera per ser nomenat candidat presidencial, Nikki Haley, i la cita que té lloc avui determinarà si el camí de l'expresident s'aplana definitivament, després que el Tribunal Suprem hagi dictaminat a favor seu i li hagi permès presentar-se a les primàries de Colorado.

El Superdimarts veurà una dotzena d'Estats, com Califòrnia, Carolina del Nord i Texas, votant tant a les primàries electorals republicanes com a demòcrates. "Serà interessant veure si això es tradueix en la fi de qualsevol competència per als candidats principals a banda i banda", comenta Christian Gattiker, analista de Julius Baer, en referència a Joe Biden i Donald Trump.

A l'escena macro, cal assenyalar que avui s'ha conegut que el sector serveis dels EUA ha perdut força al febrer, encara que es manté en territori d'expansió com mostra l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM). Aquesta referència ha baixat fins a 52,6 punts des dels 53,4 anteriors i per sota dels 53 punts estimats pel consens. Amb tot, el sector ha crescut durant 44 dels darrers 45 mesos, amb l'única contracció del desembre del 2022.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0858 dòlars (+0,04%). El petroli és molt pla. El Brent se situa als 82,81 dòlars i el West Texas, als 78,94 dòlars.

L'or puja més després de superar ahir els 2.100 (+0,45%, 2.135 dòlars) i la plata és plana (23,99 dòlars).

El bitcoin ha marcat un nou màxim històric als 69.210 dòlars i l'ethereum cotitza als 3.700 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,151%.

Noticias relacionadas

contador