ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 23 de mayo de 2023 en madrid espana 20230601130204
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX-35 ha tancat amb caigudes moderades (-0,58%, 9.588 punts), en una jornada amb signe negatiu i moviments moderats a tot Europa i que no compta amb la referència de Wall Street, tancat per la celebració del Dia de la Independència. Ahir els EUA van obrir només mitja jornada i van acabar amb lleugeres pujades, mentre que a Europa es va viure un dia amb signe mixt, amb caigudes al DAX, el CAC i el FTSE 100, i avenços a l'FTSE MIB i a l'IBEX (+0,54%).

  • 11.211,40
  • -0,57%

Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Colonial, Merlin Properties, Fluidra, Grifols i Cellnex, i les caigudes en els bancs, especialment en CaixaBank i Santander. Endesa, per part seva, ha pujat un 0,2%. Avui El Confidencial ha publicat que Repsol està estudiant comprarla, cosa que Enel, accionista majoritari d'Endesa, ha desmentit rotundament.

"Enel rebutja els rumors sobre Endesa com totalment infundats. Enel no té intenció de vendre les seves participacions en Endesa, ni ara ni en el futur, ja que la companyia és un actiu clau per a la seva estratègia, i informa que no hi ha cap discussió sobre aquest tema. No hi ha hagut mai cap reunió entre els directius d'Enel i Repsol, ni amb Borja Prado. Aquestes notícies falses corren el risc de tenir efectes distorsionadors sobre l'evolució del mercat borsari".

LA XINA I L'RBA

La sessió ha començat amb l'atenció posada a l'Àsia. La Xina ha augmentat la tensió a la guerra tecnològica amb els EUA i Europa i ha decidit posar límit a les exportacions de metalls per a la fabricació de xips.

El gegant asiàtic restringirà les exportacions de dos metalls clau per a la fabricació de semiconductors, segons va informar el Ministeri de Comerç. La nova normativa obligarà els exportadors a sol·licitar una llicència per enviar alguns compostos de gal·li i germani a partir de l'1 d'agost. Les sol·licituds d'aquestes llicències d'exportació han d'identificar els importadors i els usuaris finals i estipular com s'utilitzaran aquests metalls.

D'altra banda, també a Àsia, és notícia avui la decisió del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA), que ha mantingut els tipus al 4,10% i ha dit que necessita més temps per avaluar l'impacte de les pujades anteriors, deixant la porta oberta a futures alces si fos necessari.

L'agenda d'aquest dimarts inclou poques referències destacades per aquest tancament de Wall Street. A Espanya s'ha publicat l'atur del juny, que cau en 50.268 persones.

NOUS MÀXIMS PER A L'IBEX

L'IBEX va començar ahir la setmana marcant nous màxims anuals. Els experts de Bolsamanía segueixen sense descartar un atac als 10.000 punts. Tot i això, malgrat el seu bon aspecte, remarquen que cal tenir molt present la pujada tan vertical de les darreres sessions i els dos buits alcistes que va deixar en l'últim impuls alcista.

"Això ens podria fer pensar en una parada al camí abans de continuar amb la seva escalada alcista", indiquen els analistes de Bolsamanía, que no descarten un suport als 9.500 punts abans de continuar amb les pujades.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0898 dòlars (-0,11%). El petroli puja gairebé un 2%, amb el Brent als 75,98 dòlars i el WTI, als 71,12 dòlars.

L'or avança moderadament (+0,29%, 1.935 dòlars), igual que la plata (+0,36%, 23,19 dòlars).

El bitcoin tempteja els 31.000 dòlars, mentre que l'ethereum se situa còmodament per sobre dels 1.900 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,858%.

Noticias relacionadas

contador