ep vista general del palacio de la bolsa a 1 de febrero de 2023 en madrid espana el ibex 35 cotizaba
Ricardo Rubio - Europa Press

L'BEX 35 ha pujat un 0,49% aquest dilluns, cosa que li ha permès marcar un nou màxim anual als 9.511 punts. Les borses europees també han tancat amb suaus guanys, després que l'IBEX registrés divendres passat la millor sessió en dos mesos.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els valors més alcistes han estat Meliá Hotels i Sabadell, acompanyats per Merlin, Telefónica, Santander i Unicaja; i els més baixistes han estat Grifols i Acciona Energía.

Aquest inici de setmana està marcat, sobretot, per la Xina. Els mercats intenten pair les projeccions econòmiques que va donar el Govern durant l'Assemblea Popular Nacional que es va celebrar aquest cap de setmana. I és que l'objectiu de creixement està per sota del previst, ja que el gegant asiàtic s'ha marcat una marca "al voltant del 5%" per a aquest 2023. Sembla que la Xina vol ser prudent davant les dificultats que es podrien presentar al seu camí, encara que d'altra banda, ha mostrat el seu total suport a l'empresa privada i als empresaris.

La 'prudència' de l'executiu xinès ha portat les borses de la regió Àsia-Pacífic a tancar la primera sessió de la setmana amb signe mixt. Tot i això, els futurs del mercat nord-americà apunten a l'alça, després dels forts guanys setmanals registrats a Wall Street divendres al tancament. Precisament als Estats Units se centrarà bona part de l'atenció inversora durant els propers dies.

POWELL I LES DADES DE L'OCUPACIÓ

I és que per una banda està previst que parli el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, davant del Congrés nord-americà dimarts i dimecres, una cita que s'espera amb ànsia per conèixer la guia que donarà el banquer central sobre quins poden ser els propers passos de la Fed davant la inflació, i què es pot esperar de la política monetària en el futur.

A més, a finals de setmana es coneixeran les dades d'ocupació dels Estats Units corresponents al mes de febrer. Fins ara, la fortalesa que ha mostrat el mercat laboral es perfila com un problema per a la Fed, que es pot veure obligat a apujar més els tipus d'interès per contrarestar aquesta situació. Caldrà veure si tot segueix igual, després d'afegir el gener passat 517.000 llocs de treball. Per al segon mes de l'any, el consens espera la creació de 225.000 llocs de treball.

De tornada a Europa, al pla macroeconòmic es coneixen les vendes al detall del gener i la confiança dels inversors Sentix del març. Per la seva banda, al pla empresarial destaca aquest inici de setmana Carrefour, que ha proposat a França una cistella de la compra de 200 productes bàsics amb preus topats de menys de dos euros com a forma de lluitar contra la inflació, atès que a la companyia temen que seguirà pujant en l'alimentació. La cistella seleccionada inclourà un centenar de productes alimentaris considerats "sans", amb una qualificació A o B al Nutriscore, i 100 més d'ús diari, com per a la higiene, tots de marques pròpies.

També en el pla empresarial destaquen aquesta setmana empreses com Henkel, Adidas, Continental i Hugo Boss, entre d'altres, que han presentat els resultats del quart trimestre i del conjunt de l'any 2022.

Finalment, Aston Martin s'ha disparat a la borsa després del bon debut de Fernando Alonso a la Fórmula 1, que hi ha provocat un important tancament de posicions curtes.

En altres mercats, el petroli cotitza mixt. El barril de qualitat Brent es deixa un 0,2% fins als 85,62 dòlars, mentre que el de qualitat West Texas repunta un 0,1%, i cotitza als79,72 dòlars.

L'or avança un 0,1%, fins als 1.856 dòlars l'unça, mentre que el bitcoin puja un 0,4%, fins als 22.519 dòlars. La rendibilitat del bo a 10 anys del Tresor nord-americà cau lleugerament fins al 3,96%.

Noticias relacionadas

contador