ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 13 de octubre de 2023 en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 acomiada la setmana amb pèrdues de l'1,25% després de deixar-se un 0,75% i caure fins als 10.095 punts pressionat per les caigudes dels bancs. La resta de borses europees han tancat, la majoria, en verd.Els índexs del Vell Continent acomiaden així una setmana que ha estat marcada pels bancs centrals. Pel to dovish i l'anticipació de baixades de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), pel to encara dur del Banc Central Europeu (BCE), amb Christine Lagarde dient que no han discutit baixades de tipus, i per l'esperada decisió del Banc d'Anglaterra de mantenir les taxes, encara que avisant que queda camí per recórrer contra la inflació.

  • 11.349,90
  • 0,20%

El Norges Bank es va desmarcar de tots i va pujar tipus en 25 punts bàsics, mentre que el Banc Nacional Suís es va cenyir també al guió i els va mantenir.

L'actuació de la Fed s'ha sentit com "un regal per al mercat", ja que no s'esperava aquesta claredat quant a futures retallades de tipus el 2024, i ha animat les borses aquesta setmana. El Dow Jones va tornar a marcar aquest dijous màxims de tots els temps després de fer-ho dimecres. Europa va acabar ahir amb pràcticament tots els índexs a l'alça (tot i que lluny dels màxims del dia).

Dins de l'IBEX, destaquen les pujades en Solaria i Acciona Energía, que continuen celebrant l'acord de la UE per reformar el mercat elèctric. També ho fan bé Fluidra, ArcelorMittal i Acerinox. Al costat de les retallades, els bancs (Sabadell, CaixaBank, Bankinter, Santander...) han estat els pitjors. Avui Barclays ha rebaixat la recomanació i el preu de Sabadell i de CaixaBank, encara que aquest últim segueix sent el seu banc favorit a Espanya.

Relacionat també amb els bancs, cal destacar que Nadia Calviño ha dit aquest divendres que el Govern també revisarà l'impost extraordinari a la banca. Us recordem que, al principi del mes, Teresa Ribera va anunciar que hi haurà un redisseny de l'impost a les grans energètiques.

PMI I 'QUÀDRUPLE HORA BRUIXA'

La darrera jornada de la setmana està marcada per la publicació dels PMI preliminars, manufacturers i serveis, del mes de desembre, a Europa (l'activitat cau al ritme més ràpid des del 2012) i als Estats Units. A la primera economia del món, el sector privat dels EUA arriba "lleugerament més fort" al tancament de l'any, després de registrar el desembre una millora de la seva activitat "al ritme més ràpid en 5 mesos", com mostra l'índex PMI general de producció compost d'S&P Global Flash publicat aquest divendres, que va pujar a 51 punts, des dels 50,7 del mes passat.

A la Xina, s'ha publicat la producció industrial del novembre, que va augmentar el 6,6% respecte a l'any anterior, superant les expectatives del consens i després d'un increment del 4,6% l'octubre. A més, s'han comunicat les vendes al detall, que van pujar un 10,1% el novembre respecte a l'any previ, la taxa de creixement més ràpida des del maig, tot i que el consens esperava un augment del 12,5%. L'octubre, les vendes al detall van créixer el 7,6%.

Al Japó, el PMI manufacturer del desembre ha caigut fins a 47,7 des de 48,3, pitjor del que s'esperava. El PMI serveis ha pujat fins a 52,0 des de 50,8.

Així mateix, aquest divendres es produeix el quart venciment trimestral de futurs i opcions sobre índexs i accions de l'any, cosa que es coneix col·loquialment com a quàdruple hora bruixa o freaky friday. L'hora bruixa sol associar-se amb volatilitat. El volum de mercat augmenta considerablement i, amb ell, el més probable és que també ho faci la volatilitat.

Es produeix un increment del volum perquè els inversors que tenen una posició oberta en els contractes de futurs han de decidir què fer-hi: tancar l'operació fent la inversa, o tancar i tornar a executar-ne una altra en la mateixa direcció per continuar amb l'aposta ('roll-over'). Les dues alternatives provoquen un increment del volum del mercat, expliquen els analistes de Bankinter.

Tot i això, alguns experts creuen que la volatilitat ha disminuït per l'ús de procediments electrònics.

L'IBEX ES RESISTEIX A PRENDRE'S UN RESPIR

L'IBEX acumula descensos al voltant de mig punt percentual durant la setmana.

El selectiu espanyol es va acostar aquest dijous a la resistència dels 10.300 punts, però va acabar a prop dels mínims del dia. L'índex es va deixar ahir un buit alcista que no ha cobert totalment. "L'aparició de buits (tant a l'alça com a la baixa) amb aquests alts nivells de sobrecompra ens fan extremar la prudència", diuen els experts de Bolsamanía.

"Estarem molt pendents de l'abandonament del suport dels 10.085 punts, mínims d'aquest dimecres. Això confirmaria un atac al nivell dels 10.000 punts, preus on hi ha l'altre buit alcista que, en aquest cas, es va deixar el 29 de setembre novembre”, afegeixen.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0904 dòlars (-0,79%). El petroli és gairebé pla. El Brent se situa als 76,6 dòlars i el WTI, als 71,53 dòlars.

L'or avança un 0,29% (2.050 dòlars) i la plata baixa un 0,27% (24,32 dòlars).

El bitcoin cotitza als 41.900 dòlars i l'ethereum, als 2.240 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys continua per sota del 4% (3,911%).

Noticias relacionadas

contador