
Les criptomonedes arrenquen dilluns amb els mateixos dubtes que els van acabar la setmana passada. El bitcoin (BTC) cotitza a la baixa i posa en perill els 96.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) amb prou feines es mou i intenta consolidar els 2.700 dòlars.
- 84.135,85$
- -0,43%
A les altcoins, signe mixt. Destaquen les caigudes en solana (SOL) i en dogecoin (DOGE) del 5% i del 3%, respectivament, així com les alces de més del 2% en Binance coin (BNB), cardano (ADA) i tron (TRX).
De tornada al bitcoin, la criptomoneda reina ha patit aquest mes per tornar a pujar per sobre dels 100.000 dòlars i roman atrapada entre aquesta referència i els 90.000 dòlars. L'entusiasme extrem que va imperar al mercat durant les últimes setmanes sembla que s'està difuminant. Així ho reflecteixen, per exemple, els fluxos als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat, que la setmana passada van tancar amb una sortida propera als 600 milions de dòlars.
"Això reflecteix una disminució en la confiança dels inversors institucionals. Si aquesta tendència continua, podria portar a noves correccions de preu, especialment considerant la baixa correlació de bitcoin amb l'or en comparació amb la seva relació amb els índexs borsaris tradicionals, cosa que el fa més vulnerable a la volatilitat en un entorn econòmic inestable", apunta Rania Gule.
Aquesta i altres experts destaquen que les últimes dades macroeconòmiques conegudes als Estats Units han contribuït a aquesta situació. I és que la inflació de la primera economia del món va repuntar per sobre del que s'esperava al gener, tant en la taxa general com en la subjacent, i els preus de producció també es van situar per sobre de les previsions del consens. A això cal sumar-hi les últimes declaracions del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que va afirmar que el banc central no té pressa per baixar els tipus d'interès. En aquests moments, el mercat només contempla una retallada de les taxes oficials durant tot l'any.
La geopolítica també està jugant un paper clau en la volatilitat observada en el bitcoin. D'una banda, els mercats continuen esperant veure com afectaran els aranzels ja anunciats i els promesos pel president dels EUA, Donald Trump. De l'altra, els inversors també estan atents al desenvolupament de les negociacions de pau a Ucraïna, ja que un armistici podria ser molt positiu per als actius de risc. Cal recordar que Trump va anunciar la setmana passada que havia acordat amb el president rus Vladimir Putin i el seu homòleg ucraïnès, Volodimir Zelenski, l'inici de les converses per signar la pau.
En aquest context de volatilitat i gradual esgotament del 'ral·li', Gule assenyala que serà clau veure com avança la política de criptomonedes de Trump. Diferents informes suggereixen que una vintena d'estats dels EUA podrien estar a prop de crear reserves estratègiques de bitcoin, cosa que representaria "un moviment sense precedents que podria provocar un canvi radical als mercats financers globals". "Si aquestes lleis s'aproven, crec que conduiran a un augment sense precedents a la demanda de bitcoin", apunta Gule. Com ja sabeu, la creació d'una reserva estratègica de bitcoin va ser la proposta estrella de Trump en matèria de criptoactius durant la campanya electoral.
Sigui com sigui, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, opina que hi ha "sòlids indicadors onchain" que recolzen el preu del criptoactiu rei. "Encara que algunes dades, com l'MVRV dels 'hodlers' a curt termini, mostren senyals d'esgotament, altres aspectes, com la reducció de BTC a 'exchanges' i el creixent flux cap a ETFs, indiquen una consolidació impulsada per una major participació institucional", assenyala.
Aquests moviments, destaca Molina, apunten que podríem trobar-nos “en les etapes finals del cicle actual, en què grans inversors i nous marcs reguladors estan reconfigurant la dinàmica del mercat”. Així mateix, la "dràstica" caiguda de les altcoins i les memecoins també deixa veure "certes oportunitats interessants per a l'assignació selectiva de capital en actius fonamentals d'alta qualitat", com ETH o SOL.
"Així les coses i malgrat l'existència de certs riscos i senyals d'esgotament que mostren alguns indicadors, bitcoin i el mercat cripto en general encara tenen marge per créixer. La consolidació institucional i els canvis reguladors estan madurant, transformant el BTC en un actiu cada vegada menys volàtil i invertible per la part més institucional del mercat. Aquest escenari presenta oportunitats, sempre oportunitats.
Des d'un punt de vista tècnic, aquest expert subratlla que mentre els 90.000 dòlars es respectin, no hi haurà un "deteriorament de l'estructura alcista dominant". "Si es perdés aquesta referència, problemes a la vista i forta correcció possible. Per dalt, els 100.000 dòlars són la primera de les resistències que cal vigilar pel camí cap als 108.000", conclou.