bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Rebot al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) repunta un 1,2% a les últimes 24 hores i supera els 23.200 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) puja un 2,6% i coqueteja amb els 1.700 dòlars.

El canvi de rumb alcista depenia gairebé enterament de Jerome Powell i el president de la Reserva Federal (Fed) va donar un cop de mà al mercat. Després de començar la setmana amb caigudes i nerviosisme després del sorprenent informe d'ocupació dels Estats Units, el banquer central va assegurar que encara queda feina per fer per controlar la inflació, però va reiterar que el procés desinflacionari “es troba a les primeres etapes” i no es va mostrar especialment dur en les seves paraules com sí que ho van fer altres membres de la Fed com Bostic o, especialment, Kashkari.

“La realitat és que, si seguim rebent bons informes sobre el mercat laboral o sobre la inflació, és possible que hàgim de pujar més els tipus. S'ha creat l'expectativa que desapareixerà ràpidament i sense dolor. No crec que això estigui garantit en absolut”, va afegir Powell, alhora que va recordar que és possible que la Fed revisi el nivell terminal per als tipus d'interès.

En aquest sentit, Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, assenyala que les expectatives dels mercats ja no són que el tipus d'interès dels fons federals se situï entre el 4,75% i el 5%. "De fet, molts creuen que la Reserva Federal podria acabar portant el tipus d'interès fins al 5,25%", subratlla.

“En resum, els comentaris de Powell van ser només lleugerament més durs que els de la seva conferència de premsa, però als mercats nord-americans no els va semblar importar gaire, ja que van acabar el dia amb una forta pujada, fins i tot quan els rendiments dels bons es van mantenir estables als màxims recents”, assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

Per part seva, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, recalca que el discurs de Powell, encara que amable, va tenir un marcat to falcó. “Va dir que la Reserva Federal podria apujar els tipus més del previst si el mercat laboral es manté inesperadament fort. Els inversors es van centrar en el fet que semblava tan dur com sempre ho ha estat, que no va prometre una pujada de 50 punts bàsics a la propera reunió i que va dir que la Fed no reduirà activament el seu balanç durant almenys uns anys”, apunta aquesta experta.

“Si als inversors no els convenç el que diu Powell, es podrien convèncer fàcilment si les dades d'inflació de la setmana que ve als Estats Units donessin una mala sorpresa. Fins aleshores ningú pot garantir la sostenibilitat de les últimes pujades”, afegeix.

A l'espai de les criptomonedes, el mercat segueix pendent de les notícies al voltant de l'acord de reestructuració al qual ha arribat Digital Currency Group amb els creditors de la seva fallida filial Genesis. Així mateix, els inversors presten atenció a les vendes d'accions de Grayscale, el fons de bitcoin més gran del món, que està realitzant el conglomerat que dirigeix Barry Silbert; de moment, les vendes se centren exclusivament en el fons d'ethereum, encara que el baix preu de venda i el temor que comencin a liquidar també el fons de bitcoin inquieta el mercat.

Pel que fa a la 'cripto' reina, Aslam destaca que està encallada en un rang marcat. “Durant els darrers dies, el preu està fluctuant entre el nivell de preus de 24.230 dòlars, mentre que la caiguda es limita fins als 22.490. Necessitem sortir d'aquest rang per establir una nova tendència, cosa que actualment sembla difícil”, apunta.

“El sentiment continua sent un factor dominant, però el que la comunitat probablement espera més que res en aquest moment és que els titulars no es tornin en contra i que les criptomonedes mostrin certa resistència. De moment, totes dues coses s'estan complint”, afirma Craig Erlam, analista sènior d'Oanda.

A la resta del mercat, guanys generalitzats liderats pel cardano (ADA), polygon (MATIC) i polkadot (DOT).

contador