bitcoin grafico

Les criptomonedes no perden impuls. El bitcoin (BTC) es manté per sobre dels 35.000 dòlars després de tocar ahir els 35.500 dòlars, mentre l'ethereum (ETH) modera les alces i se situa als 1.880 dòlars.

L'últim repunt de les altcoins constata l'augment de la gana pel risc dels inversors, que ahir va donar una sorpresa als inversors quan el bitcoin va repuntar al voltant d'un 3% des dels 34.600 dòlars. Segons alguns analistes, aquestes abruptes alces es van deure a una important compressió de posicions curtes als mercats de derivats, la qual també va impulsar un 4% la solana (SOL), un 1% el cardano (ADA) i més del 10% la toncoin (TON). Altres criptos com XRP o dogecoin (DOGE), en canvi, van perdre part dels darrers guanys.

Sigui com sigui, la veritat és que el mercat es troba en una fase d'optimisme absolutament desbocat que es reflecteix en dos indicadors. El primer, l'Índex de Por i Cobdícia (Fear & Greed Index, en anglès) que, segons CoinMarketCap, se situa als 73 punts i continua al nivell més alt des del novembre del 2021, moment en què el bitcoin va marcar el màxim històric. El segon, la capitalització total del mercat, que ha arribat als 1,32 bilions de dòlars, la xifra més alta des de la implosió de Terra a la primavera del 2022.

Aquesta rotació cap a les altcoins, expliquen els experts, és un comportament típic dels inversors durant els mercats alcistes de criptomonedes. En aquest sentit, Matteo Greco, analista de recerca de Fineqia, detalla que la taxa de domini del bitcoin ha baixat sensiblement en els darrers dies i aquests moviments se solen produir en dos “moments clau dels cicles de mercat: després d'assolir un màxim i entrar en una tendència baixista, i després d'assolir un mínim i començar un nou cicle". "El canvi recent indica l'entrada de nous inversors al mercat, ja que es produeix després d'un llarg període de tendència baixista", apunta

En concret, aquest expert creu que l'anterior augment suggereix que els inversors van abandonar diverses posicions en altcoins i van canviar el seu enfocament a BTC, esperant l'oportunitat de redirigir aquests fons a altcoins emergents per al proper cicle. "El descens de la dominància després de cinc setmanes consecutives d'augment marca els primers indicis d'un interès més gran dels inversors per les altcoins, cosa que suggereix una postura més arriscada del mercat", afegeix.

Tot i això, els experts també creuen que aquests fluxos acabaran redireccionant-se cap al bitcoin conforme s'acosti la data d'aprovació (o denegació) dels ETF al comptat a principis del mes de gener vinent. De fet, Vetle Lunde, analista sènior de K33 Research, destaca que els fluxos d'entrades als fons relacionats amb el bitcoin estan proporcionant més suport al preu de la criptomoneda reina, que podria acabar l'any amb molta força.

"És difícil, gairebé impossible, no continuar sent-hi alcista. Un veredicte ETF és a nou setmanes de distància i els comerciants institucionals proporcionen l'únic impuls significatiu presenciat al mercat de derivats. Novembre representa un altre mes sòlid per a l'acumulació agressiva de bitcoin, amb un pla estès per distribuir, reduir l'exposició i reassignar altcoins una vegada que el gat és fora de la borsa", assenyala aquest expert.

D'altra banda, Samer Hasn, analista de mercats d'XS.com, es mostra més caut i creu que els darrers moviments i l'absència de catalitzadors positius reforcen la narrativa que les últimes pujades són “exagerades”. Per això, aquest expert destaquen que, "encara que l'absència d'esdeveniments positius reals pot mantenir exagerats els nivells per sobre dels 35.000 dòlars per al bitcoin i empènyer els venedors a precipitar-se".

contador