bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

El mercat de les criptomonedes continua pujant i recupera els 900.000 milions de capitalització borsària. El bitcoin (BTC) repunta gairebé un 4% a les últimes 24 hores i se situa als 18.820 dòlars, amb els 19.000 entre cella i cella. L'ethereum (ETH), per part seva, suma un 0,8% i intenta consolidar els 1.400 dòlars, nivells no vistos des del 8 de novembre, poc abans de la declaració de fallida d'FTX.

La bona dada d'inflació del desembre als Estats Units és la principal responsable d'aquestes pujades importants al mercat. La criptomoneda reina es va disparar un 5% aquest dijous, el seu rendiment més gran intradia en dos mesos, cosa que li va permetre arribar a superar breument els 19.000 dòlars. "Si podem trencar aquest nivell de 19.000 dòlars, aleshores, definitivament, estem en camí cap als 21.000 dòlars", ha assenyalat Julius de Kempenaer, analista tècnic sènior de StockCharts.com, al programa All About Bitcoin de CoinDesk TV.

L'Índex de Preus al Consumidor (IPC) de la primera economia del món va caure sis dècimes, fins al 6,5%, mentre que la inflació subjacent també es va reduir sensiblement, fins al 5,7% des del 6% anterior. Per Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, la inflació dels EUA “està en línia amb les expectatives”. “Els actors del mercat han estat esperant que el número mostri una mica més de millora. Aquest número és molt millor que la lectura anterior i la inflació s'està movent en la direcció correcta, cosa que hauria de mantenir una mica de pressió sobre la Reserva Federal (Fed)”, afegeix.

En aquest sentit, nombrosos analistes continuen que segueix havent-hi una “desconnexió real” entre la postura de la Fed i les expectatives de bona part del mercat i adverteixen que és massa aviat per entusiasmar-se amb un gir del banc central. És el cas del director d'inversions de Morgan Stanley, Mike Wilson, que ha destacat que, “tot i que la majoria dels clients institucionals pensen que probablement entrarem en recessió, no semblen tenir-ne por”.

I és que la Reserva Federal ha estat clara sobre això: no hi haurà pausa a les pujades de tipus d'interès i aquests es mantindran per sobre del 5% durant un temps. Després dels comentaris del president Jerome Powell, l'últim a parlar ha estat el president de la Fed de Filadèlfia, Patrick Harker, que ha assenyalat que les pujades “apropiades” per al context actual haurien de ser de 25 punts bàsics perquè la política monetària del banc central sigui “prou restrictiva” aquest 2023.

Cal destacar que, segons l'eina FedWatch de CME, el consens atorga una probabilitat del 94,2% a una pujada del 0,25% dels tipus d'interès oficials, que actualment se situen al rang dels 425-450 punts bàsics, al conclave que la Fed celebrarà l'1 de febrer. El pronòstic es repeteix per a la reunió del 22 de març, ja que els analistes creuen que hi ha un 73% de probabilitats de veure una alça de 25 punts bàsics, encara que veuen augmentar significativament les oportunitats que aleshores es produeixi una pausa a les pujades de tipus.

Tot i el bon moment de les 'criptos', els dubtes segueixen existint al mercat. Aquest dijous, la Comissió de Borsa i Valors (SEC) va al·legar en una demanda que Gemini i Genesis van vendre valors no registrats, cosa que augmenta el drama al voltant d'aquestes dues companyies. Per part seva, Crypto.com acomiadarà el 20% de la seva plantilla, mentre que Sam Bankman-Fried, fundador d'FTX, ha tornat a defensar-se i ha assegurat que no va robar fons dels clients de la plataforma. Paral·lelament, els liquidadors del fallit 'exchange' ja han recuperat més de 5.000 milions de dòlars en diners en efectiu i criptoactius per saldar el deute amb els creditors.

“Encara ens queden un parell de grans sacsejades al sector de les criptomonedes, amb algunes fallides que s'han de resoldre i altres empreses que segueixen lluitant per mantenir-se solvents. Això tindrà més impacte en els preus durant els propers dos mesos”, sentencia Michael Safai, analista de Dexterity Capital.

A la resta del mercat, alces generalitzades. Destaquen les alces del 2,9% a polygon (MATIC), del 2,5% a polkadot (DOT) i del 4,8% a la solana (SOL), que frega els 17 dòlars i supera el litecoin (LTC) com onzena criptomoneda per capitalització total de mercat. El cardano (ADA), el dogecoin (DOGE), el binance coin (BNB), l'avalanche (AVAX) i l'uniswap (UNI) pugen per sobre de l'1%.

Noticias relacionadas

contador