bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Canvi radical al mercat de les criptomonedes. Els principals actius del mercat s'han disparat les últimes 24 hores, amb el bitcoin (BTC) pujant al voltant d'un 8% i situant-se als 24.700 dòlars. L'ethereum (ETH), per part seva, suma un 3,6% i se situa als 1.660 dòlars.

Mentre els mercats de renda variable es dessagnen per la crisi provocada per la fallida de Silicon Valley Bank (SVB), les criptos s'han mostrat pròsperes després de caure tant o més que els valors tradicionals en els primers compassos d'aquest turbulent esdeveniment. Segons alguns experts, això és perquè la caiguda de SVB canviarà completament els plans de la Reserva Federal (Fed) pel que fa a la política monetària. Tant és així que prestigioses empreses com Goldman Sachs pronostiquen que el banc central no apujarà els tipus al març, mentre que Nomura adverteix que el FOMC podria decidir una retallada de 25 punts bàsics la setmana que ve.

“En teoria, el pitjor de la crisi hauria d'haver quedat enrere, ja que el govern nord-americà va garantir tots els dipositants dels bancs que es van enfonsar la setmana passada. Però la crisi segurament farà que la Fed es pensi dues vegades què cal fer a la reunió de la setmana que ve”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. Aquesta experta recalca que els preus dels futurs dels fons de la Reserva Federal suggereixen que hi ha una mica més del 70% de probabilitats d'una pujada de 25 punts bàsics el mes que ve, i una mica menys del 30% de probabilitats que no n'hi hagi pujada de tipus. “Això suposa un gran canvi des de la setmana passada”, sentencia.

Què podria acabar de decantar la balança cap a un costat o l'altre? La lectura de l'IPC del febrer als Estats Units. S'espera que tant la inflació general com la subjacent s'hagin suavitzat al febrer, però hi ha certa cautela al mercat després de la decepció del mes passat. "L'efecte base, en què per fi començarem a comparar els mesos de guerra amb els mesos de guerra, no entrarà en joc fins al març, ja que Rússia va envair Ucraïna a finals de febrer de l'any passat", apunta Ozkardeskaya, que pronostica una “lectura desafiant” per a la Fed.

“Una dada de l'IPC en línia, o idealment més suau del que s'esperava, podria alimentar l'expectativa de “no pujada” per part de la Fed, mentre que una dada de l'IPC més forta del que s'esperava podria no alimentar l'expectativa d'una pujada de tipus per part de la Fed, ja que molts inversors instaran la Fed a deixar de pujar els tipus d'interès i a ser pacients sobre l'impacte en la inflació que podria venir amb el retard”, conclou.

Els criptoactius van reaccionar de manera negativa a l'última lectura de l'IPC, encara que no va passar gaire temps fins que la crisi desencadenada per SVB ha capgirat tot el mercat. Segons Michael van de Pöppe, CEO i fundador de la companyia d'inversió Eight, l'ideal per al preu de la criptomoneda reina seria veure algun període de consolidació abans que es publiqui la dada d'inflació. Així mateix, assenyala que qualsevol dada menor a les esperades pel consens serà “positiva per al bitcoin, ja que no veurem pujades de tipus per part de Powell”.

El bitcoin està provant el rang màxim de 25.000 dòlars. Si els mercats barren el rang alt els 25.200 dòlars, fan una diversió a la baixa i retrocedeixen, la criptomoneda estaria buscant curts a 23.000 dòlars”, afegeix.

A la resta del mercat d'altcoins, guanys una mica més modests, però igualment destacats. Polygon (MATIC), dogecoin (DOGE), polkadot (DOT) i litecoin (LTC) pugen al voltant d'un 2,5%. Per part seva, el cardano (ADA) i la solana (SOL) pugen més d'un 1%, mentre que ripple (XRP) recupera el que ha perdut aquest dilluns.

contador