bitcoin, alzas, ganancias, gains
Karolina Grabowska (Pexels).

El mercat de les criptomonedes segueix a l'alça. El bitcoin (BTC) repunta un 3,75% a les últimes 24 hores i intenta reconquerir els 18.000 dòlars, nivell que no arriba des de fa més d'un mes, mentre que l'ethereum (ETH) rebota més d'un 4% i consolida els 1.300 dòlars.

La bona dada d'inflació del novembre als Estats Units va canviar completament la dinàmica dels actius digitals. L'alça de preus a la primera economia del món es va refredar més del que s'esperava a l'onzè mes de l'any, fins al 7,1% enfront del 7,3% esperat pel consens i el 7,7% registrat a l'octubre. Sembla que les dades recolzen la moderació en la política monetària de la Reserva Federal (Fed), que avui podria executar una pujada de tipus d'interès de 50 punts bàsics.

“No hi ha dubte que els preus del BTC estan sobrevenuts, no importa quina mètrica es miri quan es tracta d'anàlisi tècnica de preus”, explica Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, que creu que “hi ha més possibilitats que el preu continuï pujant i, de fet, podríem veure el preu per sobre de 20.000 dòlars abans de finals d'any si l'impuls actual continua”.

Per part seva, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, subratlla que tot i que tot el drama relatiu a FTX “no podria importar menys al bitcoin”; cal recordar que ahir van detenir Sam Bankman-Fried a les Bahames i la SEC i la Fiscalia dels EUA van anunciar càrrecs contra el fundador del malaguanyat 'exchange'. “Més drama podria no colpejar dur la criptomoneda reina”, afegeix aquesta experta.

Per contra, sí que preocupa la situació a Binance. La borsa de criptomonedes més gran del món està registrant importants retirades d'efectiu en les últimes hores i el seu CEO, Changpeng Zhao, ha avisat els seus treballadors que s'acosten temps difícils per a la companyia. Cal destacar que Reuters ha publicat que Binance i Zhao, així com altres alts càrrecs de la plataforma, estan sent investigats pel Departament de Justícia dels Estats Units per possible rentat de diners.

En un altre ordre de coses, John J. Ray III, nou CEO i encarregat de supervisar la liquidació d'FTX, ha assenyalat en una compareixença davant la Cambra de Representants dels Estats Units que el col·lapse de la plataforma “es tracta de malversació a l'antiga usança”. “És simplement agafar diners dels clients i utilitzar-los per a les teves pròpies finalitats. No és gens sofisticat. Sofisticat, potser en la manera com amaguen alguna cosa, francament, davant dels seus propis ulls. Això és simplement malversació. Vella escola, vella escola”, ha explicat Ray, que anteriorment va assegurar que la fallida d'FTX ha estat pitjor que la del gegant energètic Enron.

A la resta del mercat, guanys generalitzats. Destaquen les fortes pujades en dogecoin (DOGE), cardano (ADA), polygon (MATIC), polkadot (DOT) litecoin (LTC) i solana (SOL), que es dispara un 7% a les últimes hores, encara que segueix sent la 'cripto' més afectada per la caiguda d'FTX.

contador