1238751 evento metaverso 27 agosto wizink center

La plataforma de consumidors Facua-Consumidors en Acció ha denunciat Mundo Crypto davant la Direcció General de Comerç i Consum de la Comunitat de Madrid per promocionar el seu esdeveniment 'Metaverse Day' com a gratuït, alhora que demanaven uns 47 euros per reservar el seient, un dipòsit que només tornarien els assistents a la cita, menys unes despeses de gestió no especificades.

"Tal com es pot llegir a la seva pàgina web, amb aquesta quantitat "reserves el dret a l'accés a l'esdeveniment i assegures la teva plaça. Un cop a l'esdeveniment i després de validar la teva entrada al control d'accessos, procedirem al reemborsament de l'import de la entrada excloent-ne despeses de gestió en un termini màxim de 7 dies hàbils.” No obstant, també especifica que "en el cas que no assisteixis a l'esdeveniment o no validis la teva entrada, perdries el dret al reemborsament i al 100% de l'import"", assenyalen des de Facua.

L'associació de consumidors assenyala que “s'imposa una penalització als usuaris quan no s'acredita cap mena de perjudici o dany efectiu per a la fira, ja que l'esdeveniment pot desenvolupar-se amb plena normalitat malgrat que hi hagi persones que decideixin no assistir-hi això és que es promociona com a "gratuït"- i que no arriben a beneficiar-se de les xerrades i conferències que s'hi imparteixen”. “És més, se'ls obliga a l'abonament de quantitats per serveis del qual no han gaudit”, apunten.

En aquest sentit, Facua recorda que l'article 87 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris i altres lleis complementàries, considera una clàusula abusiva "la retenció de quantitats abonades pel consumidor i usuari per renúncia, sense contemplar la indemnització per una quantitat equivalent, si hi renuncia l'empresari".

“El mateix article contempla també com a clàusula abusiva “l'abonament de quantitats per serveis no prestats efectivament […] o la fixació d'indemnitzacions que no es corresponen amb els danys efectivament causats””, expliquen des de la plataforma.

A més, l'associació destaca que en cap moment no s'especifica quants són les despeses de gestió a les quals fa referència l'organització de l'esdeveniment, "per la qual cosa els assistents no poden conèixer per endavant quina quantitat els serà reemborsada".

Facua adverteix que això resulta contrari a l'article 97 del Reial Decret Legislatiu 1/2007, que assenyala que els empresaris “abans que el consumidor o usuari quedi vinculat per qualsevol contracte a distància” han d'informar-lo del “preu total dels béns i serveis” incloent-hi “totes les despeses addicionals de transport, lliurament, postals i qualsevol altra despesa”.

D'altra banda, afegeixen, “la Llei 11/1998, de 9 de juliol, de protecció dels consumidors de la Comunitat de Madrid, recull a l'article 50 com a infracció la inclusió de clàusules abusives en les condicions generals dels contractes i les ofertes publicitàries, així com la realització de pràctiques no consentides expressament pels consumidors que, segons la legislació aplicable, resultin abusives i lesionin els seus drets”.

En els darrers dies, diferents personalitats com Cristina Pedroche o Jorge Fernández, presentadors de l'esdeveniment, han anunciat que no acudiran a la cita després de l'advertiment de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ha recordat que Mundo Crypto “no compta amb cap mena de llicència per assessorar sobre instruments financers o intermediar operacions d'inversió sobre instruments financers”.

Món Crypto està inclosa a la llista gris o d'altres entitats de la CNMV des de juliol de 2021, una llista que inclou entitats que no compten amb cap autorització ni estan registrades a cap efecte en el mateix supervisor, però que "podrien estar realitzant algun tipus d'activitat de captació de fons o prestant algun servei de naturalesa financera.

Així mateix, entre els patrocinadors de la trobada, hi ha companyies com Huobi, Bitget o Bybit, considerades com a entitats no registrades o 'xiringuitos financieros' pel regulador.

D'altra banda, segons ha pogut saber Vozpópuli, Mundo Crypto estaria preparant el llançament de la seva pròpia criptomoneda malgrat no estar avalat per la CNMV. El criptoactiu està previst que es construeixi sobre la xarxa de cadena de blocs d'Ethereum.

contador