le bitcoin poursuit sa chute 20220110174314

El mercat de les criptomonedes continua recuperant-se del cop dur que ha suposat el desastre d'FTX. Després d'un cap de setmana durant el qual van estendre les pèrdues i durant el qual el bitcoin (BTC) va tornar a caure per sota dels 16.000 dòlars, la criptomoneda reina s'ha llançat pels 17.000 després de l'obertura a Europa. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) segueix un camí semblant i busca recuperar els 1.300 dòlars després de tornar a caure per sota dels 1.200 dòlars.

Les notícies al voltant de la fallida de l'exchange fundat per Sam Bankman-Fried se segueixen succeint. L'última cosa que s'ha sabut és que Alameda Research, fons germà de l'exchange, va prendre prestats milers de milions de fons de clients d'FTX per negociar amb ells. Segons una font familiaritzada amb les operacions de l'empresa ha revelat a CNBC, Bankman-Fried va subestimar la liquiditat que necessitaria la seva empresa per fer front als pagaments a clients.

“És molt difícil creure que una persona que es feia amb persones com Tony Blair i Bill Clinton i que aportava nombrosos donants al partit de l'administració Biden pogués fer una cosa així. Ara és clar que els reguladors no es quedaran de braços plegats, ja que FTX jugava amb els fons dels clients, i això portarà una nova onada de regulacions al mercat no regulat”, explica Naeem Aslam, analista en cap de mercat d'AvaTrade, que creu que els mercats “estan encara commocionats pel fet que els esquemes Ponzi encara poden tenir lloc a aquest nivell”.

“FTX tenia 900 milions de dòlars en actius líquids el dia abans de la seva caiguda enfront dels 9.000 milions de dòlars en passius. Això és una cosa que mai podria haver passat en una institució financera tradicional i regulada”, apunta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. “El que probablement passarà a partir d'ara és que la gent farà allò que els reguladors no van fer: controlar els balanços de les criptoborses”, afegeix.

La veritat és que els principals actors del sector 'cripto' han urgit les autoritats a establir una regulació clara per a les empreses. És el cas de Brian Armstrong, conseller delegat i cofundador de Coinbase, que ha assenyalat que bona part d'aquest lamentable incident és perquè “FTX.com era un 'exchange' extraterritorial no regulat per la SEC”.

“El problema és que la SEC no va aconseguir crear claredat normativa aquí als Estats Units, i per això molts inversors nord-americans (i el 95% de l'activitat comercial) es van traslladar a l'estranger. Castigar les empreses nord-americanes per això no té sentit”, ha indicat Armstrong en resposta a un tuit de la senadora demòcrata Elizabeth Warren en què demanava una regulació “més agressiva” per a aquestes companyies.

“Potser encara no hem acabat amb la crisi comptable de les borses de criptomonedes. Si els reguladors no fan la seva feina, i la gent ho fa per ells, aleshores entrarem en una nova fase de les finances descentralitzades”, afegeix Ozkardeskaya.

Sigui com sigui, la veritat és que el futur no augura res positiu per a les criptos. Experts com els de JP Morgan pronostiquen que el bitcoin podria caure fins als 13.000 dòlars, mentre que altres temen un “efecte dòmino” després de la fallida d'FTX.

“Els inversors han d'entendre que esdeveniments com les caigudes d'FTX o Luna només expulsarien més gent dolenta del sistema. Això vol dir que els operadors han de prestar atenció als fonaments que probablement millorin. Sí, és possible que els inversors institucionals retardessin la seva participació, ja que buscarien una implicació més gran dels reguladors, però molts també estarien entusiasmats amb l'acció actual dels preus i l'oportunitat que suposa”, apunta Aslam. Com se sol dir: quan es tanca una porta, s'obre una finestra. Tot i que hi haurà qui digui que qui no es consola és perquè no vol.

A la resta del mercat d'altcoins, caigudes del 2% en ripple (XRP) en les últimes 24 hores. Dogecoin (DOGE) cotitza pràcticament pla i el cardano (ADA) repunta lleugerament. Polygon (MATIC) amenaça de conquistar el dòlar i la solana (SOL) s'anota una pujada del 5% l'últim dia després de perdre més de la meitat del valor durant els pitjors moments de la setmana passada.

contador