bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

El mercat de les criptomonedes segueix on ho va deixar la setmana passada: en espera que el bitcoin (BTC) trenqui els seus màxims històrics. La criptomoneda reina puja amb ganes a aquestes hores i se situa per sobre dels 65.000 dòlars, trencant així una altra marca establerta per última vegada el 2021 i acostant-se cada cop més a uns 69.000 dòlars que sembla que podrien caure en qualsevol moment.

I és que el BTC es nega a trepitjar el fre. En els darrers dies ha signat sessions millors i pitjors, però la tendència actual és indubtablement positiva: en els darrers 7 dies, la criptomoneda reina ha pujat més d'un 25% i la seva taxa de domini se situa per sobre del 52% gràcies a una capitalització total d'1,27 bilions de dòlars. Fa només un mes, el bitcoin amb prou feines superava els 40.000 dòlars després d'una segona meitat de gener força decebedora.

Segons alguns analistes, els factors que expliquen aquest darrer repunt dels preus continuen sent els mateixos que els observats en els darrers temps. És a dir, un sentiment d'eufòria desmesurat, la proximitat del halving (reducció a la meitat) de la xarxa Bitcoin, una demanda creixent per part dels inversors institucionals i, relacionat amb això últim, una increïble activitat en els fons cotitzats ( ETF, per les sigles en anglès) al comptat.

En aquest sentit, l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock va acumular tres dies consecutius amb fluxos d'entrada de més de 500 milions de dòlars, dos per sobre dels 600 milions. De fet, aquest fons va aconseguir per si mateix compensar un terrible últim dia de febrer de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), que va duplicar els fluxos de sortida fins a fregar els 600 milions de dòlars el 29 de febrer passat. Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, destaca que el fons de BlackRock ha aconseguit uns fluxos d'entrada de 10.000 milions de dòlars en total i ha elevat els actius sota gestió fins als 7.200 milions de dòlars.

D'altra banda, els analistes assenyalen que les sortides observades a GBTC podrien ser perquè el prestador de criptomonedes Genesis va començar a accelerar el ritme de venda de les seves tinences del fons, aprofitant el repunt del bitcoin. Genesis va rebre l'aprovació del tribunal de fallides el 14 de febrer per vendre 35 milions d'accions de GBTC, però les sortides s'havien estabilitzat a les últimes dues setmanes fins a dijous.

Sigui com sigui, la veritat és que sembla difícil que la criptomoneda reina no arribi a nous màxims històrics en les properes setmanes. A més, són molts els experts que pronostiquen un bitcoin per sobre dels 100.000 dòlars en algun moment d'aquest any, atesa la confluència de catalitzadors i la tendència actual de l'actiu digital rei. No obstant això, altres es mostren una mica més cauts i assenyalen que la criptomoneda podria estar gestant un moviment de correcció atès els seus elevats nivells de sobrecompra.

Des d'un punt de vista tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca la “ruptura de la zona dels 53.000 dòlars” i “l'impuls fins a la referència dels 63.000”. "La superació dels 59.000 ha estat fulminant i mostra de l'estat d'eufòria actual. Després d'aquest impuls, els preus han passat a un moviment de consolidació, generant moviments brutals a la resta d'altcoins", explica. En aquest sentit, cal assenyalar que l'ethereum (ETH) ha repuntat fins als 3.500 dòlars i altres actius com ara solana (SOL), XRP o cardano (ADA) acumulen rendibilitats d'entre el 19% i el 40% a la darrera setmana.

"Són aquests moments de FOMO (por de perdre's alguna cosa) i d'inici d'arribada d'inversors endarrerits, els que ens han de mantenir alerta i extremar la gestió de risc. Perdre els 60.500 dòlars ens obrirà la porta a anar a buscar els 59.000 que, en perdre'ls, obren camí a un possible retrocés fins als 53.000. Per sobre, superar els 63.000 marcaran el camí cap als màxims històrics. Sobrecompra, excés d'optimisme i inici d'entrada de fluxos com a catalitzadors negatius”, conclou Molina.

contador