ep archivo   bitcoin 20240108111705
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes recuperen el bon to. El bitcoin (BTC) cotitza per sobre dels 43.000 dòlars (43.400 dòlars) al començament de la sessió europea després de remuntar un 3% a l'última jornada, mentre que l'ethereum (ETH) intenta consolidar els 2.300 dòlars recuperats dilluns després de pujar un 2%.

Entre les principals altcoins també s'imposa el verd. Binance coin (BNB) suma un 1%, una mica més ho fa XRP, que repunta un 1,8%. Avalanche (AVAX), polkadot (DOT) i dogecoin (DOGE) pugen sensiblement per sobre del 3%, mentre que solana (SOL) i cardano (ADA) són els indiscutibles protagonistes amb repunts del 6% i del 8%, respectivament. D'aquests grans tokens, només tron (TRX) es troba a la baixa.

La recuperació de la criptomoneda reina i, sobretot, els menors fluxos de sortida observats als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat han millorat clarament el sentiment del mercat. Durant els darrers dies, nombrosos analistes han indicat que aquestes retirades s'estaven moderant, especialment a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), causant de la major part de la pressió baixista patida pel bitcoin.

"La tendència baixista dels reemborsaments es va posar de manifest a finals de la setmana anterior, amb una taxa de sortides que va disminuir des de la mitjana diària inicial de 500 milions de dòlars observada als primers dies de cotització. Dijous, GBTC va registrar una sortida d'uns 394 milions de dòlars i divendres, la sortida va arribar al punt més baix des del llançament, amb aproximadament 255 milions de dòlars”, explica Matteo Greco, analista d'investigació de Fineqia.

Aquest expert subratlla que una disminució del ritme de retirada de fons de GBTC per part dels inversors indica dues coses: la possibilitat d'un flux més estable per al producte de Grayscale i, per extensió, per als ETF de BTC al comptat. "Malgrat la sortida neta de la setmana passada, els volums de negociació continuen sent robusts, fet que subratlla el continu interès dels inversors per aquests productes financers. Des del seu llançament, el volum acumulat d'ETF gairebé ha arribat als 25.000 milions de dòlars, amb un volum mitjà diari de negociació d'aproximadament 2.200 milions de dòlars", afegeix.

Per contra, els volums a les borses centralitzades d'actius digitals han disminuït. Del 22 al 28 de gener, el volum acumulat a les borses centralitzades va ser de 29.500 milions de dòlars, similar al volum observat una setmana abans, però que indica un descens del 41,5% en comparació amb dues setmanes abans, poc després del llançament dels ETF, quan el volum acumulat va assolir els 50.400 milions de dòlars. Segons Greco, aquestes xifres "reafirmen l'important impacte d'aquests productes a l'hora d'atreure els inversors de les finances tradicionals a l'àmbit dels actius digitals".

Relacionat amb això, els experts de Kaiko Research apunten que la "escassa" liquiditat del mercat podria explicar el destacat moviment dels preus vist als darrers dies. Si bé la profunditat del mercat encara no ha recuperat els nivells anteriors a la desfeta d'FTX, sí que ha augmentat "lleugerament" des de finals de desembre en els encreuaments BTC-USD i BTC-USDT. Curiosament, el principal impulsor d'aquesta recuperació ha estat Binance, que ha aguantat bé després de la multa imposada pel Departament de Justícia dels Estats Units.

contador