bitcoin, 1200, dolar
Alesia Kozik (Pexels).

Les criptomonedes encaren divendres amb bon to, encara que també amb algun dubte. El bitcoin (BTC) repunta més d'un 1% a les darreres 24 hores i se situa al voltant dels 30.700 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) suma més d'un 2% i s'acosta als 1.890 dòlars.

Craig Erlam, analista sènior de mercats d'OANDA, assenyala que la criptomoneda reina "continua consolidant-se entre els 30.000 i els 31.000 dòlars" després d'haver pujat més d'un 20% a les dues darreres setmanes impulsada per la multitud de sol·licituds per crear fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat, sobretot el de BlackRock.

"No tot ha estat favorable recentment, és clar, però potser les presentacions ETF es veuen com un desenvolupament més important que els càrrecs de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès), que en última instància podria resultar positiu si crea una mica de claredat molt necessària al panorama regulatori", afegeix aquest expert.

I és que el mercat continua tenint molt en compte l'avenç de la SEC sobre Binance i Coinbase. Aquest divendres hem conegut que el judici que enfrontarà el regulador i Coinbase començarà el proper 13 de juliol. De la mateixa manera, la SEC haurà de respondre a les al·legacions de la companyia dirigida per Brian Armstrong, la qual ha argumentat que el supervisor dels mercats no té competències sobre els actius digitals que cotitzen a la plataforma.

"Coinbase espera aconseguir que es desestimi la demanda de la SEC per no haver registrat correctament la seva activitat. Una decisió immediata podria ser difícil d'aconseguir, però qualsevol acord que es pogués assolir seria enorme", apunta Edward Moya, analista sènior de mercats d'OANDA.

Aquest estrateg creu que, malgrat tot, es respira cert optimisme al mercat, encara que hi ha perill que el bitcoin abandoni el rang de preus en què es mou fa una mica més d'una setmana. "Si els preus no superen els 31.500 dòlars, es podria formar un patró de consolidació entre els 25.000 dòlars i els 30.000 dòlars", destaca.

Sigui com sigui, la criptomoneda reina tancarà el juny, tret de sorpresa, amb la tercera pujada més gran d'aquest any gràcies a un repunt del voltant del 12%. Des de començament del 2023, el BTC ha pujat més d'un 80% i n'ha reforçat el domini sobre la resta del mercat de criptomonedes fins a nivells no vistos en més de dos anys, quan cotitzava per sobre dels 50.000 dòlars.

De la mateixa manera, el bon rendiment de l'actiu digital més gran del món coincideix amb un moment de menor correlació amb l'S&P 500 i el Nasdaq, especialment durant els últims 30 dies. Segons la companyia de recerca K33 Research, aquest indicador es va tornar negatiu a la setmana passada per primera vegada des del 2021, cosa que podria significar que els inversors estan apostant per BTC per "raons idiosincràtiques", alhora que l'interès obert al mercat de futurs del Chicago Mercantile Exchange s'ha acostat a màxims històrics.

Alhora, diversos estrategs assenyalen que l'interès institucional ha tornat al mercat amb força, cosa que els experts han demanat durant temps, ja que podria beneficiar el mercat. "L'interès institucional actual que estem presenciant és lluny del FOMO (por de perdre's alguna cosa) oportunista que hem vist en el passat i que pot fer pujar els preus a curt termini. Les institucions es mouen lentament i deliberadament i inverteixen a llarg termini: una quan és a dins, és a dins", subratlla Samir Kerbage, director d'inversions de la gestora de criptoactius Hashdex.

A la resta del mercat, guanys destacats a les principals 'altcoins'. La solana (SOL) es dispara per sobre del 14%, mentre que cardano (ADA), dogecoin (DOGE) i ripple (XRP) sumen entre un 1% i un 3%.

contador