bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

La situació sembla millorar al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) dóna mostres d'haver reaccionat després de posar en perill els 38.000 dòlars i se situa dijous a aquesta hora del matí per sobre dels 40.000 dòlars. Per contra, l'ethereum (ETH) es queda endarrerit i cedeix al voltant d'un 0,3% a les últimes 24 hores, i així retrocedeix fins als 2.230 dòlars.

La majoria de grans altcoins mantenen un saldo moderadament positiu, com és el cas de solana (SOL), cardano (ADA) o XRP, amb tron (TRX) destacant-ne gràcies a les seves alces de més del 3%. No obstant això, tokens com a dogecoin (DOGE) o avalanche (AVAX) continuen a la baixa, en el cas d'aquesta segona cripto, la caiguda en els darrers 7 dies puja fins al 14,5%.

La resposta del bitcoin sembla ser el gran impulsor del mercat, ja que per fi sembla millorar la seva dinàmica després de diverses decepcions després d'haver vist l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat. Des dels màxims assolits el passat 11 de gener, la criptomoneda reina va arribar a caure un 20% i va preocupar molts analistes, que van començar a preguntar-se si aquests productes d'inversió acabarien tenint l'efecte contrari al desitjat i tractaven de calcular com de profunda en seria la caiguda.

Bona part de la pressió baixista observada aquesta setmana es deu a les sortides observades al Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), el fons de bitcoin més gran per actius sota gestió (AUM, per les sigles en anglès), que han opacat el flux net positiu d'entrades a la resta d'aquests productes d'inversió. Les altes comissions de gestió han estat un dels motius que han empès els accionistes a rotar cap a altres fons més barats, igual que la reducció del descompte amb què cotitzen els seus títols ha donat un altre argument convincent a nombrosos inversors per fer caixa amb aquest valor. Entre aquests últims hi podem trobar FTX, que es va desfer al voltant de 22 milions d'accions valorades en prop de 1.000 milions de dòlars com a part del pla de liquidació.

Amb tot, alguns observadors del mercat creuen que el pitjor ja ha passat. Segons dades de BitMEX Research, les sortides de GBTC van ascendir fins als 429 milions el passat 24 de gener, la menor des del llançament dels ETF al comptat el dia 11 passat i una important desacceleració del 33% respecte a les sortides observades al començament de la setmana. Per part seva, Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, ha destacat que les sortides en aquest producte d'inversió estan "aparentment a la baixa", tot i que el nombre continua sent "massa alt" per saber si s'ha aturat l'"èxode massiu".

"Els fluxos nets totals baixen fins als 983 milions de dòlars, ja que el 'Big Nine' perd una mica de terreny. IBIT i FBTC mantenen el ritme de 1.000 milions de dòlars a la setmana i estan a punt d'assolir els 2.000 milions al final de la setmana, això mostra que el volum i el descompte, que van ser realment baixos per a GBTC ahir (cosa que podria ser un senyal d'esgotament), poden emergir com els millors predictors del flux que ve més tard: a menor volum, menys sortides", ha afegit Balchunas al seu compte de X (antiga Twitter).

contador