bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les criptomonedes comencen la setmana amb bon to. El bitcoin (BTC) se situa per sobre dels 23.500 després de pujar un 1,7% a les últimes 24 hores i vorejar els 24.000 dòlars, arribant al seu nivell més alt des de l'agost passat. Per part seva, l'ethereum (ETH) suma un 1,9% i es manté als 1.600 dòlars.

La reunió de la Reserva Federal (Fed) ocupa pràcticament tota l'atenció del mercat. Si bé hi ha hagut algun senyal contradictori, la majoria de les lectures macroeconòmiques publicades a l'últim mes, especialment la dada d'inflació i el deflactor de consum personal (PCE) del desembre, donen esperances al mercat que el banc central elevi els tipus de interès de referència en únicament 25 punts bàsics. Segons l'eina FedWatch de CME, hi ha un 99% de probabilitat que aquest sigui el cas.

“L'augment més modest és part de la raó per la qual molts preus de les criptomonedes hagin augmentat. Es veu com un senyal econòmic positiu i ara s'està coent en la demanda de bitcoin. S'ha correlacionat positivament amb els mercats de renda variable els darrers anys i la taxa més baixa és un senyal alcista per al mercat de valors”, assenyala Joe DiPasquale, CEO de BitBull Capital.

Per part seva, Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, opina que és probable que el president Jerome Powell informi d'una pujada de 25 punts bàsics dels tipus d'interès, però adverteix que “no és el mateix que una parada o un pivot”. “La meva opinió és que el mercat està valorant malament el tipus terminal i jutjant malament quant de temps el mantindrà la Reserva Federal abans de retallar-lo. Els mercats preveuen retallades aquest mateix any, però els funcionaris de la Reserva Federal, segons el gràfic de punts, creuen que el tipus terminal se situarà molt per sobre del 5% i es mantindrà així durant tot l'any 2023”, alerta Wilson, que creu que “fins i tot ells estan subestimant la magnitud del problema i un nivell del 6% és eminentment possible”.

En aquest sentit, Wilson i Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, apunten cap a l'última dada del PIB nord-americà, que va créixer més del que s'esperava tot i que hi ha clars signes de desacceleració. "Això dona confiança a la Fed. Si vol augmentar els tipus d'interès de forma agressiva com fins ara, sens dubte ho pot fer", subratlla Aslam, que creu que una altra de les qüestions clau serà saber si l'economia nord-americana experimentarà un aterratge suau. Sobre això darrer, la dada de nòmines no agrícoles de divendres serà clau per saber què esperar de l'economia nord-americana en el futur proper.

En un altre ordre de coses, DiPasquale també recalca que les condicions actuals del mercat segueixen sent propícies per a un gir a la baixa després d'unes setmanes durant la qual l'optimisme ha impulsat els preus del mercat de les criptos. “Els inversors podrien optar per prendre guanys ara a causa del potencial baixista i la possibilitat que bitcoin pugui tornar a provar els 20.000 dòlars en un futur proper”, afegeix.

Així mateix, continuen arribant notícies sobre la investigació judicial al voltant del col·lapse d'FTX. L'última cosa que s'ha sabut és que els fiscals federals han sol·licitat al tribunal de fallides que jutgi el cas que prohibeixin Sam Bankman-Fried, fundador i antic conseller delegat de l'exchange, comunicar-se amb els treballadors antics i actuals de la companyia i de la companyia d'inversió Alameda Research. Segons els fiscals, SBF s'hauria posat en contacte amb algun treballador antic per intentar “influir en un possible testimoni”.

A la resta del mercat, la solana (SOL) lidera les pujades amb un repunt de més del 4,5% i se situa per sobre dels 25 dòlars. Per part seva, el cardano (ADA) guanya un 0,6% i el ripple (XRP) cotitza gairebé pla. En canvi, el dogecoin (DOGE) es deixa més d'un 0,5%.

contador