ep archivo   bitcoin 20240108111705
BSM.UPF.EDU - Archivo

La volatilitat segueix instal·lada al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) ha pujat amb ganes a les últimes 24 hores i se situa als 70.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) segueix la seva estela i s'acosta als 3.600 dòlars.

  • 66.046,76$
  • 2,37%

A la resta de les altcoins, el signe predominant també és positiu. Toncoin (TON) torna a repuntar amb força (+10%), mentre que altres monedes com ara solana (SOL), dogecoin (DOGE) o Binance coin (BNB) han arribat a pujar més d'un 4% en alguns casos. Criden l'atenció els lleus retrocessos en allau (AVAX), polkadot (DOT) i tronc (TRX), així com a Bitcoin Cash (BCH).

El repunt del bitcoin es va produir al voltant de l'hora de tancament de la majoria dels mercats europeus i malgrat una mala lectura d'inflació als Estats Units. Ahir, l'IPC del març als Estats Units va mostrar un repunt de la inflació fins al 3,5% des del 3,2% anterior, per sobre del 3,4% esperat pel consens, alhora, la taxa subjacent es va mantenir al 3,8%, una dècima percentual més del que esperaven els analistes.

Per als experts, aquesta dada reforça l'aparent gir 'hawkish' (dur) de la Reserva Federal (Fed), que sembla estar cada dia més lluny de complir amb el full de ruta de tres retallades dels tipus d'interès el 2024, i el mercat ho reflecteix així: segons dades de l'eina FedWatch de CME, les expectatives d'una primera retallada de les taxes oficials al juny es van reduir del 56% al 19% ahir. Aleshores, per què pugen les criptomonedes si els tipus d'interès alts solen danyar els actius de risc?

Els motius no són 100% clars i, com quasi sempre, son variats. En primer lloc, les actes de l'última reunió de la Reserva Federal publicades ahir van mostrar que "gairebé tots" els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) recolzen el pivot de la política monetària, encara que la situació pot haver canviat després de les darreres dades.

D'altra banda, alguns analistes destaquen que la reacció del bitcoin es pot explicar per l'estabilització dels fluxos de sortida de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), el fons cotitzat (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat de Grayscale, responsable d'un percentatge elevadíssim dels fluxos de sortida en aquest espai. Si bé és cert que el producte de Grayscale encara no ha aconseguit tancar una sessió amb entrades netes de capital, també ho és que, des del començament d'abril, només un dia ha registrat sortides superiors als 200 milions de dòlars.

Per Michael Sonnenshein, CEO de Grayscale, això s'explica perquè les liquidacions relacionades amb empreses fallides com FTX "han quedat enrere" i va tornar a assegurar que les comissions elevades del seu producte, les més altes d'aquest espai concret, es reduiran. "Amb el temps, a mesura que els mercats madurin, preveiem que les comissions de GBTC baixaran", va reconèixer en una entrevista concedida a Reuters. Nombrosos analistes van assenyalar als últims mesos que, en el moment que GBTC normalitzés aquests fluxos i, sobretot, quan aconseguís revertir la tendència, el bitcoin podria trobar un nou impuls alcista.

Així mateix, els analistes de QCP Capital destaquen que les caigudes i la volatilitat dels darrers dies van donar una bona oportunitat de compra als interessats a adquirir bitcoin. A més, afegeixen, el ràpid rebot posa de manifest la creixent demanda subjacent d'aquest criptoactiu i la seva "tendència alcista estructural" a mesura que s'acosta el halving, que s'hauria de completar entre el 19 i el 20 d'abril.

contador