ep archivo   bitcoin 20221213151303
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes no trepitgen el fre. Les darreres 24 hores, la capitalització borsària del mercat ha augmentat més d'un 1,5% i se situa per sobre dels 2,15 bilions de dòlars. Això es deu a dos factors: a les pujades destacades de l'ethereum (ETH), que ha escalat fins als 3.300 dòlars, i, sobretot, a l'impressionant repunt del bitcoin (BTC).

La criptomoneda reina continua pujant i se situa ja per sobre dels 61.000 dòlars i s'acosta als seus màxims històrics gràcies a l'impuls rebut pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat i la proximitat del halving de la xarxa. Sobre els primers, cal destacar que ahir l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock va aconseguir un volum de negociació diari de més de 1.000 milions de dòlars per segon dia consecutiu.

"És un nombre esbojarrat per a un ETF de tan nova creació, especialment per a un amb deu competidors. Un volum intradia de 1.000 milions és nivell d'estar a les grans lligues, suficient per tenir una gran consideració institucional El volum no només és flux sí, però en molts sentits és igual d'important a llarg termini. La liquiditat disminueix la fricció i el cost i augmenta l'anonimat. És per això que les institucions tendeixen a utilitzar només ETFs de gran volum", va indicar Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg.

Els ETF de bitcoin al comptat cotitzats dels EUA van negociar més de 2.000 milions de dòlars, segons les dades esmentades per Balchunas, però es van quedar lleugerament per sota del volum diari rècord de dilluns, de 2.400 milions de dòlars. Això, a més, després d'un dia força positiu per a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), que sembla estabilitzar-se i haver reduït substancialment les sortides netes. Els experts destaquen que, si s'aconseguia revertir-se aquest flux de sortides a GBTC, la criptomoneda reina podria rebre un fort impuls.

"Des del seu llançament, els ETF del bitcoin al comptat, els fons han acumulat tinences que representen més del 3% de tots els bitcoins existents actualment. Aquesta fita ressalta una tendència creixent d'inversors institucionals que volen exposar-se al bitcoin. Espero que aquesta tendència continuï i és possible que podríem veure el bitcoin assolir un nou màxim històric (amb el preu superant els 69.000 dòlars) a les properes setmanes", destaca Simon Peters, analista expert en criptoactius d'eToro.

Així mateix, la proximitat del halving o reducció a la meitat de la xarxa bitcoin també està contribuint a una millora dels preus. Segons Peters, l'oferta ja s'ha reduït dràsticament, ja que els inversors continuen retenint els bitcoins en lloc de gastar-los, de fet, el 70% de tots els bitcoins en circulació no s'ha mogut en més d'un any i la quantitat disponible per a compra a les borses de compravenda està al nivell més baix des de principis de 2018. I el halving només accentuarà aquesta dinàmica.

"La reducció a la meitat històricament ha marcat l'inici del següent mercat alcista del bitcoin i, típicament, l'any que ha seguit, l'acció del preu ha estat parabòlica. Des de la darrera reducció a la meitat de la recompensa per bloc al maig del 2020, el preu del bitcoin es va apreciar un 600% fins a l'actual màxim històric de 69.000 dòlars”, recorda Peters.

Segons aquest expert, encara que és possible que no es vegi un guany percentual "tan significatiu" aquesta vegada, ja que "ha disminuït en cada cicle", és "molt possible" que s'arribi a veure el pic del mercat alcista "en algun lloc" a les sis xifres".

Altres analistes, com Rania Gule, d'XS.com, també es mostren cauts i creuen que l'impuls alcista podria ser limitat. "S'han afegit més de 10.000 milions de dòlars al seu valor de mercat en només 17 dies, enmig de la creixent expectació pel halving, que històricament ha causat fluctuacions en el preu, incloent-hi una caiguda abans de l'esdeveniment, que crec que és probable que torni a passar", reflexiona.

contador