photo d illustration du bitcoin 20230624194618

El mercat de les criptomonedes es decanta per les pujades per tancar la setmana. El bitcoin (BTC) escala fins als 38.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) remunta al voltant d'un 3% a les últimes 24 hores i s'acosta als 2.100 dòlars. La criptomoneda reina ha arribat breument als 38.800 dòlars per primera vegada des del maig del 2022.

Segons assenyalen els experts, una important retirada de BTC de les criptoborses ha impulsat aquest darrer moviment a l'alça. En concret, Glassnode calcula que s'han retirat al voltant de 37.000 BTC valorats en 1.400 milions de dòlars dels principals 'exchanges' des del 17 de novembre passat. Tradicionalment, aquests moviments de retirada de les criptoborses i preferència per l'autocustòdia solen indicar que hi ha una creença estesa que els preus repuntaran amb força, alhora que aquestes retirades ajuden a reduir l'oferta disponible.

"Els fluxos externs de bitcoin, marcats per un allunyament significatiu de les plataformes d'intercanvi, han desencadenat històricament fluctuacions de compra en els mínims del mercat en anys anteriors. Això dona suport a la teoria d'una possible pujada dels preus de bitcoin a mig i llarg termini", apunta Rania Gule, analista de mercats d'XS.com.

Els observadors de mercat creuen que això no només reflecteix l'optimisme cada vegada més gran al voltant de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat, sinó també certa desconfiança després de la sanció imposada a Binance i al seu antic conseller delegat, Changpeng Zhao. Pel que fa als ETF, cal assenyalar que el nombre total de sol·licitants va augmentar-ne a 13 després que la gestora suïssa Pando Asset sol·licités la creació d'un fons cotitzat d'aquestes característiques.

"A més, crec que el retard en la presentació de sol·licituds i l'intercanvi de detalls amb la divisió de negociació i mercats de BlackRock dins de la Comissió de Borsa i Valors pot tenir un paper. Després que el gegant de la gestió d'actius presentés un disseny de model modificat basat en els comentaris dels treballadors a la seva recent reunió de fa una setmana, això dona esperances als mercats i incentiva l'aprovació d'aquests fons, empenyent els preus del BTC a l'alça i portant altres criptodivises a obtenir beneficis a mitjà i llarg termini", afegeix Gule.

De la mateixa manera, els experts assenyalen que les últimes declaracions de Christopher Waller, un membre important de la Reserva Federal (Fed), que va assegurar que la política monetària del banc central nord-americà està ben situada per aconseguir l'objectiu d'inflació, podria confirmar la retallada tipus d'interès que espera el mercat. "És plausible creure que hem aconseguit el punt àlgid d'aquest cicle d'enduriment. Perquè els actius de risc aconsegueixin una oferta sostinguda, necessitarem veure un camí cap endavant amb tipus més baixos i la fi de l'enduriment quantitatiu", indiquen els estrategs de TradeStation.

D'altra banda, cal assenyalar que l'ETF de futurs de BTC BITO, gestionat per ProShares, va arribar ahir a un rècord de 1.470 milions en actius sota gestió. Alhora, el Tribunal de Fallides de Delaware va autoritzar la nova administració d'FTX a liquidar actius fiduciaris valorats en uns 800 milions de dòlars per saldar els deutes de la caiguda criptoborsa. A més, el Tresor nord-americà ha sol·licitat al Congrés que aprovi mesures extraordinàries per perseguir empreses fraudulentes a l'esfera de les criptes.

A la resta del mercat, pujades generalitzen entre les principals altcoins com XRP, SOL, ADA o DOGE.

contador