bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Nou gir brusc al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) ha repuntat un 4% a les últimes 24 hores i recupera els 26.800 dòlars després d'arribar als 25.500 dòlars ahir. Per part seva, l'ethereum (ETH) puja un 3,55% i reconquereix els 1.870 dòlars després de quedar-se a punt de perdre els 1.800 aquest dimarts.

Aquest moviment ha estat provocat, pràcticament íntegrament, per la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units. El regulador nord-americà ha fet un pas més en la seva guerra oberta contra les criptomonedes i en tot just dos dies ha demandat Binance i Coinbase, dues de les criptoborses més importants del sector, per presumpta violació de les lleis federals de valors. L'acció de la SEC, si bé no és per prendre-la a la lleugera, ha sorprès pocs actors del mercat.

"Encara que la resposta inicial a l'acció va ser negativa, no va ser exactament una sorpresa i les empreses s'han preparat durant algun temps", explica Craig Erlam, analista sènior de mercats d'OANDA. Segons aquest expert, “atès la mida de les dues borses i les recents cicatrius de l'escàndol FTX, és obvi que hi haurà certa preocupació pel que vingui després”. "No obstant, cal esperar que tot plegat redundi en una major claredat reglamentària, de la qual no té des de fa anys", afegeix.

Per la seva banda, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, creu que “aquesta és possiblement l'última mala notícia per al sector, que feia molt de temps que esperava aquest desenllaç”. “Sí, les empreses de criptomonedes pagaran alguna multa, cosa que hem vist moltes vegades a l'espai bancari quan fan el que no haurien d'haver fet. Però després les coses segueixen el curs i es normalitzen. Això és exactament el que vam experimentar ahir, inicialment, hi va haver una reacció una mica brusca al mercat, però finalment les coses es van recuperar i el sentiment va millorar”, apunta.

Per a Aslam, els inversors han de tenir clar que “el bitcoin és segur i intocable per la SEC”, ja que “no és un valor i la SEC ho considera una mercaderia”. Cal assenyalar que el mateix Gary Gensler, president del regulador, ha dit que, excepte el bitcoin, totes les criptos poden ser regulades per la SEC. Per això, aquest expert creu que aquells que inverteixen en bitcoin “no tenen res a preocupar-se”.

“Els agents del sector evolucionaran i s'adaptaran a la llei, cosa que haurien d'haver fet en primer lloc. Ara saben que l'era del salvatge Oest s'ha acabat, i si volen venir a la festa, s'han de vestir d'acord amb les regles”, sentencia.

Matteo Greco, analista de recerca de la fintech Fineqia, també apunta cap a dos factors més. En primer lloc, els moviments de la Reserva Federal (Fed), ja que, si bé ara sembla que no apujarà els tipus d'interès al juny, “els inversors continuen sent cauts, ja que les expectatives de política monetària han canviat ràpidament d'un dia per a un altre”.

D'altra banda, aquest expert creu que les accions del regulador nord-americà podrien empènyer moltes borses fora del país, de manera similar al que va passar al Canadà. Per Greco, el gran beneficiat seria el mercat asiàtic, que avança cap a un entorn més favorable per als actius digitals. "L'1 de juny, el govern japonès va aixecar la prohibició de les 'stablecoins' i el govern de Hong Kong va legalitzar la negociació de criptomonedes per part d'inversors minoristes. La gestora d'actius de Hong Kong First Digital està introduint una nova 'stablecoin', per exemple, que estarà vinculada al dòlar nord-americà”, relata.

"Aquestes mesures subjauen als intents dels reguladors asiàtics d'atreure nous inversors al mercat d'actius digitals, un canvi d'actitud respecte al passat recent, especialment a la Xina, on el comerç de criptomonedes i la mineria de bitcoins han estat restringits", conclou.

Així mateix, altres analistes destaquen que el repunt dels valors tecnològics, especialment aquells vinculats amb la intel·ligència artificial de forma directa o indirecta, brindarà un suport addicional a les criptos durant les properes setmanes. De la mateixa manera, altres assenyalen que caldrà més participació institucional al mercat si els actius digitals volen tenir un creixement sostingut al segon semestre.

“Molts fons que van invertir en FTX es van cremar, i alguns socis que van liderar les operacions de les seves empreses en FTX van ser acomiadats. Com a resultat, molts fons de capital risc se senten nerviosos a l'hora d'entrar a la cripto. Hi ha una inquietud similar entre els assignadors institucionals com les pensions i les dotacions que en general es van cremar en les primeres assignacions de cripto”, explica Joshua Franklin, CEO de la plataforma d'actius digitals The Tie.

A la resta del mercat, moviments dispars entre les principals altcoins. Destaquen les pujades del 4% en ripple (XRP) i dogecoin (DOGE), així com les caigudes del 3% al cardano (ADA).

contador