bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

El moment esperat ha arribat: el bitcoin (BTC) ha marcat un nou màxim històric. Poc després de l'obertura del mercat nord-americà, la criptomoneda reina va aconseguir escalar per sobre de la barrera psicològica dels 69.000 dòlars i situar el seu nou preu més alt de la història als 69.210 dòlars. Tot i això, després de marcar aquest màxim, la criptomoneda reina ha retrocedit amb moderació fins als 67.000 punts.

Aquesta fita estava cuinant-se a foc lent a les últimes setmanes. Després d'entrar amb força el 2024, l'impuls es va desinflar a la segona meitat de gener després de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat als EUA. Tot i això, una confluència de catalitzadors ha provocat que la criptomoneda reina hagi trencat marca rere marca durant el mes de febrer fins a coronar els 69.000 dòlars en aquesta primera setmana de març i registrar un nou rècord.

I és que, en aquests moments, la criptomoneda reina té una capitalització borsària més gran que la de gegants com JP Morgan, Eli Lilly, Berkshire Hathaway, Visa, Novo Nordisk o Samsung, entre d'altres, així com de dos dels anomenats '7 magnífics com Meta (matriu de Facebook) o Tesla i està a 300.000 milions d'igualar la capitalització borsària d'un altre il·lustre membre d'aquest grup: Alphabet (matriu de Google i YouTube).

Entre aquests catalitzadors que hem esmentat, podem trobar la proximitat del halving o reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin, un procés programat per a mitjans d'abril que històricament ha estat molt alcista per al criptoactiu. I és que aquest procés, el quart des que es va crear la cadena de blocs Bitcoin, augmenta l'escassetat del BTC i ha coincidit amb períodes de fortes pujades als mesos previs i posteriors a la seva compleció. Així mateix, la reducció de l'oferta i l'alta demanda d'aquest actiu han propiciat aquest repunt.

Tot plegat ha estat accentuat pel frenesí comprador i l'entusiasme que envolta els ETF de bitcoin, que són en aquests moments un dels focus més brillants del mercat borsari. Sense anar més lluny, el fons iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock va superar els 2.100 milions de dòlars de volum negociat aquest dilluns, i va registrar el tercer millor dia després de dimecres i dijous passat, segons mostren les dades de Barchart. A més, IBIT va ser el setè ETF més negociat durant el dia, superant en volum el primer i més gran ETF d'or cotitzat als EUA, l'SPDR Gold Shares (GLD), tot i ser aquest el cinquè de la seva mida per actius sota gestió (AUM, per les sigles en anglès).

"Els volums de negociació dels ETF van experimentar un important augment durant la setmana passada, arribant a un total de 22.300 milions de dòlars, amb un volum mitjà diari de negociació de gairebé 4.500 milions de dòlars. Això va suposar un notable increment del 265% respecte al volum mitjà diari de negociació de 1.700 milions de dòlars registrat des de la seva creació”, explica Matteo Greco, analista de Fineqia.

contador