representations des cryptomonnaies bitcoin ethereum et dash plongeant dans l eau 20230517123812

Les criptomonedes continuen prenent-se un respir després de les destacades pujades de la darrera setmana. El bitcoin (BTC) ha caigut un 0,3% a les últimes 24 hores, però ha aconseguit mantenir els 30.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) ha cedit una mica més i ja cotitza per sota dels 1.850 dòlars.

La veritat és que la criptomoneda reina va perdre breument els 30.000 dòlars dijous a les últimes hores, encara que ràpidament va recuperar aquest nivell i va tornar a situar-se als 30.200 dòlars, nivell en què s'està movent durant les últimes sessions. Amb tot, està una mica lluny dels màxims anuals registrats als 31.300 dòlars als quals va arribar després de les sol·licituds de BlackRock i altres importants companyies financeres per crear fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat.

Craig Erlam, analista sènior de mercats d'OANDA, destaca que part d'aquesta moderació en l'optimisme dels inversors pot ser que el mercat segueix tenint molt present les demandes interposades per la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) contra Binance i Coinbase, dues de les principals criptoborses del món. "No s'han oblidat, però sens dubte han passat a un segon pla", apunta aquest expert.

Per la seva banda, Edward Moya, analista sènior d'OANDA, opina que bona part d'aquest repunt és perquè el mercat espera que un d'aquests productes, ja sigui el de BlackRock, el d'ARK Invest o un altre sigui aprovat abans del final del estiu. De la mateixa manera, apunta, "qualsevol contratemps important amb un rebuig de l'ETF per part de BlackRock i una derrota de Grayscale podria acabar temporalment amb el ral·li".

"La resistència inicial ve del nivell de 34.000 i si veiem l'aprovació d'un ETF de bitcoin, l'impuls institucional podria portar el ral·li fins al nivell de 40.000 dòlars", afegeix Moya.

Sigui com sigui, la veritat és que el bitcoin es disposa a tancar un bon mes en aconseguir repuntar més d'un 12% i havent-se despertat després de dos mesos una mica més grisos per a la criptomoneda més gran del món. Així mateix, el baix rendiment dels actius digitals alternatius i l'eufòria impulsada per les notícies al voltant dels ETF de bitcoin al comptat han propiciat que el domini del bitcoin, la taxa que mostra la quota de mercat de la criptomoneda més gran del món, s'hagi disparat fins al 58% per primera vegada des de l'abril del 2021.

"Amb alguns nous criptovalors enfrontant-se a un escrutini regulatori intensificat als EUA, BTC ha pres la davantera el 2023. Podem veure que el rendiment del 85% de BTC fins ara està superant la majoria dels altres actius digitals principals", destaca Kyle Waters, analista de la companyia de recerca d'actius digitals CoinMetrics.

Per part seva, Ben Laidler, estrateg de mercats globals d'eToro, subratlla també que la correlació amb les accions tecnològiques "s'ha desplomat recentment", cosa que fa que els últims guanys "siguin exclusivament criptogràfiques". "Això és positiu després del criptohivern de 2022, abans de la propera reducció a la meitat ('halving') del bitcoin i la futura claredat regulatòria, incloen-thi la implementació de la MiCA a la UE", afegeix aquest expert.

En aquest sentit, Laidler assenyala que les mesures reguladores de la SEC han obert "una bretxa" en el rendiment de la majoria de criptoactius i, "en contra de la intuïció, van obrir la porta a una participació institucional més gran". "Mentrestant, el repunt de les accions tecnològiques i de la intel·ligència artificial va absorbir l'oxigen de la classe d'actius per a aquells que buscaven creixement, risc o exposició a la tecnologia", sentencia.

En el pla empresarial, Coinbase ha respost a la SEC i ha assegurat que els actius digitals que cotitzen a la plataforma queden fora de la jurisdicció del regulador, ja que les 'criptos' no són contractes d'inversió i, per tant, no poden ser valors. D'altra banda, el soci bancari de Binance a Europa, Paysafe Payment Solutions Limited, deixarà de donar suport a la criptoborsa a partir del 25 de setembre.

A la resta del mercat, pèrdues de més del 2% en ripple (XRP), dogecoin (DOGE) i litecoin (LTC). El cardano (ADA) cedeix un 1% i tron (TRX) i solana (SOL) repunten amb moderació.

contador