bitcoin, alzas, ganancias, gains
Karolina Grabowska (Pexels).

Fortíssims guanys en les criptomonedes. El bitcoin (BTC) repunta més d'un 3% i es llança pels 24.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) es dispara un 5,83% fins als 1.660 dòlars i intenta provar els 1.700 dòlars.

El mercat ha rebut bé la decisió de la Reserva Federal (Fed) de pujar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, especialment gràcies a les paraules del seu president, Jerome Powell, que ha assegurat que la Fed en podria fer “un parell” de més abans de frenar la seva agressiva campanya d'enduriment. "Podem dir per primera vegada que el procés desinflacionari ha començat", ha assegurat el banquer central, i alhora ha reconegut que no veu possibilitat de reduir els tipus d'interès aquest any.

“Els indicadors recents apunten a un creixement moderat de la despesa i la producció. La creació de llocs de treball ha estat sòlida als darrers mesos i la taxa d'atur s'ha mantingut baixa. La inflació ha disminuït una mica, però continua sent elevada. La guerra de Rússia contra Ucraïna està causant tremendes dificultats humanes i econòmiques i està contribuint a augmentar la incertesa global. El Comitè està molt atent als riscos d'inflació”, ha explicat l'organisme monetari al comunicat.

Tot i l'optimisme que impera al mercat, són molts els analistes que recorden que segueix havent-hi una important disparitat d'opinions entre inversors i banc central. “Malgrat la insistència de Powell en què es produirien més pujades de tipus i que la Fed no tenia previst retallar-los aquest any, la seva incapacitat per respondre amb rotunditat a les preguntes directes sobre les expectatives del mercat de retallades de tipus aquest any, així com sobre la relaxació de les condicions financeres, ha creat una divergència encara més gran entre els preus de mercat dels tipus i les expectatives de la Reserva Federal sobre l'evolució probable de l'economia”, explica Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets al Regne Unit, que creu que s'ha produït “un error de comunicació”.

“En resum, el mercat creu que la inflació s'ha acabat, tot i que la Reserva Federal encara no hagi arribat a aquesta conclusió. En conseqüència, això explica en gran mesura per què els mercats nord-americans van tancar amb fortes pujades i els rendiments i el dòlar van caure a mínims de 9 mesos, amb l'euro tocant els 1,1000 per primera vegada des de l'abril de l'any passat”, afegeix.

Sigui com sigui, la veritat és que les criptomonedes es continuen beneficiant de la tornada de l'optimisme al mercat. Amb tot, molts experts segueixen sense tenir clar quant de temps es pot mantenir aquest rebot, si és que es pot mantenir, mentre que altres són més optimistes. "Històricament, quan els tipus d'interès pugen moderadament, els rendiments mitjans i el bitcoin augmenten massivament, més que els actius tradicionals, ja que els especuladors tornen a comprar ràpidament a mesura que el crèdit i els diners estan més disponibles", apunta l'experta de CoinDesk Jodie Gunzberg.

Tot i això, l'optimisme es pot veure sacsejat si aquest dijous les grans tecnològiques tornen a donar una decepció als inversors. Després de les decebedores xifres de Microsoft, que ha vist com el seu negoci de serveis al núvol segueix frenant-se, i els bons resultats Meta (Facebook), que ha certificat que la seva divisió dedicada al metavers segueix perdent ingents quantitats de diners, aquest dijous és el torn d'Apple, Amazon i Alphabet (Google).

Aquests tres colossos del mercat tenen molts interrogants davant seu i alguna, com és el cas d'Amazon, ja ha anunciat que la seva temporada nadalenca no ha estat tan satisfactòria com li hauria agradat. Alphabet, per la seva banda, s'enfronta a dos atacs a les principals vies d'ingressos: una desacceleració en la divisió del núvol Google Cloud i una demanda antimonopoli per presumpte abús del mercat de la publicitat. Pel que fa a Apple, el gegant de Cupertino podria veure com els seus ingressos cauen per primer cop en més de tres anys després d'una agitada campanya nadalenca.

A la resta del mercat, guanys generalitzats. Binance coin (BNB) es dispara un 7%, mentre que Polygon (MATIC) ho fa un 11,5%. El ripple (XRP), el cardano (ADA) i la solana (SOL) pugen un 3,7%, 4,5% i 6,9%, respectivament.

contador