bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Gir dramàtic dels esdeveniments al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) s'ha enfonsat un 3,6% durant les últimes 24 hores i ha retrocedit fins als 25.790 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) ha retallat un percentatge similar i se situa al voltant dels 1.810 dòlars després de l'acció regulatòria de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) sobre Binance.

A mitja tarda d'aquest dilluns, el regulador nord-americà va presentar una demanda contra l'exchange de criptoactius i també contra el seu fundador, Changpeng Zhao, als quals imputen 13 càrrecs per “una varietat de violacions de la llei de valors”. Entre altres coses, la SEC al·lega que, “si bé Zhao i Binance van afirmar públicament que els clients nord-americans tenien restriccions per fer transaccions a Binance.com, Zhao i Binance en realitat van subvertir els seus propis controls per permetre en secret que els clients nord-americans d'alt valor continuessinq operant a Binance”.

L'organisme presidit per Gary Gensler també assegura que “si bé Zhao i Binance van afirmar públicament que Binance es va crear com una plataforma de negociació separada i independent per a inversors nord-americans, Zhao i Binance van controlar en secret les operacions de la plataforma entre bastidors”.

“La desgràcia de les grans institucions de criptodivises podria sacsejar el mercat, però les mateixes criptodivises continuen sent impressionantment resistents als escàndols a les borses de criptodivises, i les caigudes de preus podrien ser oportunitats interessants per comprar els actius”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de mercats de Swissquote Bank.

Segons aquesta experta, a mitjà termini, l'augment dels tipus d'interès suposa “un risc més gran per a les valoracions de les criptodivises que un altre escàndol a les borses de criptomonedes”.

D'altra banda, Bob Ras, cofundador de Sologenic, ha indicat al mitjà CoinDesk que, si bé la notícia “va provocar una gran liquidació, la notícia en si no va ser exactament sorprenent”. "Els rumors s'havien arremolinat durant algun temps sobre una propera acció contra Binance", ha indicat, alhora que assenyala que no està del tot clar "que experimentarem liquidacions massives" com després de la fallida de FTX.

“Aleshores, vam veure un gran nombre de venedors forçosos. No crec que ara hi hagi tants venedors forçosos com aleshores. Sospito que ens espera una recuperació gradual”, ha afegit.

Per la seva banda, Joe DiPasquale, CEO de BitBull Capital, també defensa aquesta tesi i creu que “llevat que algun esdeveniment important afecti el funcionament de Binance, no creiem que el mercat perdrà molt més”.

Strahinja Savic, cap de dades i anàlisi de la plataforma cript FRNT Financial, també ha volgut destacar que Binance havia “continuat operant amb relativa normalitat des que va ser acusada per la CFTC” a principis d'aquest any. “Els usuaris dels Estats Units també han tingut prohibit l'accés a Binance durant molt de temps. És difícil precisar un element d'aquesta història que canviï realment l'statu quo”, apunta.

“És important tenir en compte que els problemes reguladors de Binance no impliquen el bitcoin. És difícil imaginar que algun operador vegi les acusacions de la SEC i pensi que hi ha alguna cosa que perjudica la tesi alcista del bitcoin. Tot i això, atès l'abast de la col·lateralització creuada a l'espai, juntament amb les correlacions exagerades, no és sorprenent veure que el bitcoin es vengui”, ha matisat Savic.

Cal assenyalar que aquest dilluns es van disparar els rumors al voltant d'una possible successió de Zhao al capdavant de Binance. Així mateix, segons diferents informacions, Zhao estaria estudiant reduir la seva participació en Binance.US, filial nord-americana de l'exchange, després que s'hagi intensificat l'escrutini regulador sobre la companyia i sobre el sector de les criptomonedes en conjunt. Durant els darrers anys, Binance ha estat molt qüestionada per les seves pràctiques de transparència i diferents mitjans han publicat que la companyia no sempre hauria actuat de la millor manera.

A la resta del mercat, caigudes destacades en el criptovalor nadiu de Binance, Binance coin (BNB), de fins al 8%. Ripple (XRP) es deixa gairebé un 4,5%, el cardano (ADA) i polygon (MATIC) cedeixen un 6% i la solana (SOL) i dogecoin (DOGE) retrocedeixen per sobre del 7%.

contador