Caigudes al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) registra pèrdues de més del 2% que el situen a prop de perdre els 62.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) també cedeix per sobre del 2% i retrocedeix fins als 2.420 dòlars.
- 97.442,75$
- -3,70%
El vermell també s'imposa a les altcoins, que registren, majoritàriament, descensos voluminosos. Solana (SOL) cau a prop d'un 4%, igual que toncoin (TON), cardano (ADA) i avalanche (AVAX). Els retrocessos són més destacats en dogecoin (DOGE, -6%) i més continguts en Binance coin (BNB, -2%). Al costat de les pujades, tron (TRX) suma un 0,8% i és al costat de sui (SUI, +3%) de les poques criptomonedes que acumulen un saldo positiu en les últimes 24 hores.
Segons els analistes, les caigudes són conseqüència dels esperats estímuls fiscals anunciats aquest dimarts a la Xina, que no han convençut el mercat. La Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (CNDR, per les sigles en anglès) ha indicat que el gegant asiàtic accelerarà l'emissió de bons especials per als governs locals i ha promès que el Govern seguirà emetent aquest tipus de bons durant el proper any. A més, a finals de mes es publicarà un pla d'inversions valorat en 100.000 milions de iuans (14.000 milions de dòlars) previst per al 2025.
Zheng Shanjie, president de la CNDR, també ha promès més mesures per recolzar el mercat immobiliari i impulsar la despesa interna. Tot i això, ha estat la seva falta de detalls concrets el que ha decebut els inversors. "Se suposava que la conferència de premsa de dimarts del principal planificador econòmic de la Xina seria el gran moment en què Pequín llancés una bazuca d'estímul. En canvi, ha estat més aviat una pistola de joguina", explica Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.
Aquest analista considera que les caigudes dels actius de risc posen de manifest que el mercat "en volia més" i que la reticència de Pequín a llançar un paquet de mesures més gran "està generant seriosos dubtes sobre la sostenibilitat del rally". "Amb la gana pel risc global ja en terreny inestable, la falta d'acció decisiva de la Xina podria ser el colofó que faci esclatar la bombolla", considera Innes.
Així mateix, el mercat de les criptos continua molt pendent de la realitat econòmica dels Estats Units. Després de la bona dada llançada per l'informe d'ocupació oficial divendres passat, ara l'atenció està posada sobre l'IPC del setembre. S'espera una moderació de la inflació fins al 2,3%, encara que també que la inflació subjacent es mantingui al 3,2%. També serà interessant conèixer la lectura de l'índex de preus de producció (IPP), que podria repuntar al 2,7% des del 2,4% anterior, segons les estimacions del consens.
D'altra banda, el mercat també estarà atent a les intervencions previstes de diversos membres de la Reserva Federal (Fed). Cal assenyalar que el banc central nord-americà publicarà aquest dimecres les actes de la reunió del setembre, en què van iniciar el cicle de baixades dels tipus d'interès amb una retallada de 50 punts bàsics (pb). Diversos funcionaris de la Fed, incloent-hi el president Jerome Powell, contemplen 50 pb més de retallades d'aquí a final d'any si l'economia compleix les seves previsions. En aquest sentit, tant els funcionaris com el mercat es decanta més per dues baixades de 25 pb abans que per una de 50 pb a les dues reunions que queden abans del 2025.
Des d'un punt de vista tècnic, el bitcoin continua tenint als 66.000 dòlars la resistència clau que cal superar. "Després d'un altre intent fallit, els preus van corregir des d'aquella zona fins als 60.000 dòlars, suport de curt termini que no s'hauria de perdre. Fins que els 66.000 no se superin, serà complicat veure les següents resistències que queden als 69.000 primer i els 72.000 dòlars després", explica Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.
Segons aquest expert, perdre els 60.000 dòlars "avisaria d'una debilitat manifesta amb objectius als 58.000 primer i els 54.000 com a suport següent". "Necessitem augment de volum per pensar en la zona alta", sentencia aquest estrateg.