photo d illustration de bitcoins

El bitcoin (BTC) s'ha quedat a punt de trencar els seus màxims històrics. La criptomoneda reina va escalar fins als 68.700 dòlars abans de tornar als 66.000 dòlars nivell on es mou ara. Així mateix, el moviment a l'alça del BTC ha impulsat la resta d'actius digitals, que cotitzen amb fortes alces en les últimes 24 hores, especialment les meme coins (el Shiba Inu [SHIB] s'ha disparat un 44%), i que han portat a l'ethereum (ETH) fins a vorejar els 3.700 dòlars.

Els experts destaquen que el bitcoin va trencar la consolidació lateral d'una setmana, situada just per sota del nivell de 64.000 dòlars i ja sembla que és qüestió de temps que la criptomoneda reina marqui un nou màxim històric i superi els 69.000 dòlars. A més, la capitalització borsària (1,3 bilions de dòlars) supera actualment la d'un gegant borsari com és Meta, la matriu de Facebook (1,29 bilions de dòlars).

Com hem dit, aquesta forta escalada dels preus es deu a una confluència de factors. És a dir: l'augment de la demanda, la proximitat del halving (reducció a la meitat de les recompenses per minat de blocs), una persistent reducció de l'oferta i, sobretot, un frenesí comprador al voltant dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat.

El fons iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock va superar els 2.100 milions de dòlars de volum negociat aquest dilluns, i va registrar el tercer millor dia després dels dimecres i dijous passat, segons mostren les dades de Barchart. IBIT va ser el setè ETF més negociat durant el dia, superant en volum el primer i més gran ETF d'or cotitzat als EUA, l'SPDR Gold Shares (GLD), tot i ser el cinquè de la seva mida per actius sota gestió (AUM). Aquest fons no només està compensant per si mateix totes les sortides que s'han produït al Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), sinó que està aconseguint xifres que estan deixant bocabadats i sense explicacions als analistes.

"Els volums de negociació dels ETF van experimentar un important augment durant la setmana, aconseguint un total de 22.300 milions de dòlars, amb un volum mitjà diari de negociació de gairebé 4.500 milions de dòlars. Això va suposar un notable increment del 265% respecte al volum mitjà diari de negociació de 1.700 milions de dòlars registrat des de la seva creació”, apunta Matteo Greco, analista de recerca de Fineqia. A més, els ETF d'ETH també estan augmentant les entrades netes gràcies a l'optimisme per una possible aprovació regulatòria al mes de maig.

És per tot això que els analistes creuen que els 69.000 dòlars estan més a prop del que es pot pensar. Markus Thielen, fundador de 10xResearch, va pronosticar en un informe de mercat aquest dilluns que el preu del bitcoin "sorprendrà" aquesta setmana, donant a entendre que la cripto podria assolir nous màxims històrics durant les properes jornades. A més, la companyia d'anàlisi de criptomonedes Swissblock també va destacar el fort impuls del bitcoin i l'afluència de nous compradors que entren al mercat i el creixent FOMO (por de perdre's alguna cosa, en aquest cas, el repunt del bitcoin), així com un "objectiu plausible" situat als 70.000 dòlars.

Tot i això, algunes dades apunten que la criptomoneda reina podria patir una dura correcció. L'índex de Por i Cobdícia Cripte ('Crypto Fear & Greed Index') ha pujat l'últim dia fins als 90 punts, nivell que no arribava des del març del 2021, i es manté des de fa dies per sobre dels 80 punts, un nivell que no es veia des d'abans de novembre de 2021. Segons aquesta referència, la situació al mercat és d'"extrema cobdícia" i podria indicar tant una extensió del repunt actual com una caiguda abrupta a curt termini.

En aquest sentit, ahir els futurs de criptomonedes van acumular més de 550 milions de dòlars en pèrdues després que el BTC perdés els 68.000 dòlars. Els llargs, o apostes a preus més alts, van perdre més de 240 milions de dòlars, mentre que els curts, o apostes a preus més baixos, van veure com es van esborrar posicions per valor de 320 milions de dòlars. La liquidació es produeix quan una borsa tanca per la força la posició palanquejada d'un operador a causa d'una pèrdua parcial o total del marge inicial de l'operador. Les grans liquidacions poden assenyalar el punt màxim o mínim d'un moviment de preus pronunciat, cosa que pot permetre als operadors posicionar-se en conseqüència.

Relacionat amb això, alguns analistes consideren que els moviments inusualment forts dels tokens SHIB són un senyal generalment baixista, ja que el rendiment superior de les monedes meme ha marcat històricament màxims en bitcoin a causa de l'especulació.

contador