coinbase valorisee pres de 100 milliards de dollars pour ses debuts en bourse

La demanda de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) contra Binance ha tingut el seu efecte al mercat de les criptomonedes. Les accions de Coinbase es desplomen més d'un 20% a la sessió de Wall Street després que el regulador hagi demandat la plataforma radicada als Estats Units després de fer el mateix amb la criptoborsa més gran del món, a la qual acusa de violar les lleis de valors nord-americans.

  • 224,37$
  • -5,10%

Segons la SEC, Coinbase ha operat com a corredor no registrat, borsa i agència de compensació simultàniament, argumentant que sol·licitava clients, gestionava ordres, permetia licitacions i actuava com a intermediari. La demanda nomena Coinbase i Coinbase Global com a demandats, però no assenyala el fundador i conseller delegat Brian Armstrong ni cap altre executiu.

“La plataforma Coinbase fusiona tres funcions que solen estar separades als mercats de valors tradicionals: les dels corredors, les borses i les agències de compensació. Tot i això, Coinbase mai s'ha registrat a la SEC com a corredor, borsa nacional de valors o agència de compensació, eludint així el règim de divulgació que el Congrés ha establert per als nostres mercats de valors”, apunta el regulador.

“Al·leguem que Coinbase, tot i estar subjecta a la legislació sobre valors, va barrejar i va oferir il·legalment funcions de borsa, corretatge i càmera de compensació. A altres parts dels nostres mercats de valors, aquestes funcions estan separades. Els presumptes incompliments de Coinbase priven els inversors de proteccions fonamentals, com ara les normes que impedeixen el frau i la manipulació, la divulgació adequada d'informació, les salvaguardes contra els conflictes d'interessos i la inspecció rutinària per part de la SEC. A més, com al·leguem, Coinbase mai va registrar el seu programa de staking-as-a-service segons el que requereixen les lleis de valors, privant de nou els inversors de divulgació crítica i altres proteccions”, ha indicat Gary Gensler, president de la SEC.

Per la seva banda, Gurbir S. Grewal, director de compliment normatiu del regulador, ha assegurat que “simplement no es poden ignorar les normes perquè no ens agradin o perquè en preferim altres de diferents: les conseqüències per al públic inversor són massa grans”.

“Com s'al·lega a la nostra denúncia, Coinbase era plenament conscient de l'aplicabilitat de les lleis federals de valors a les seves activitats comercials, però es va negar deliberadament a complir-les. Si bé les decisions calculades de Coinbase li poden haver permès guanyar milers de milions, ho ha fet a costa dels inversors privant-los de les proteccions a les quals tenen dret. L'acció d'avui pretén que Coinbase rendeixi comptes per les decisions”, ha afegit.

UN CONFLICTE QUE VE DE LLUNY

La veritat és que Coinbase no travessa el seu millor moment. La criptoborsa radicada als Estats Units va rebre fa mesos un avís de la SEC per aquestes mateixes qüestions. Recentment, el regulador ha assegurat que no necessita crear un marc regulador per als criptoactius com demanava Coinbase, una petició que se situa a l'origen d'aquest feu entre entitats.

Segons l'analista de Berenberg, Mark Palmer, “diversos dels detalls de la demanda que la Comissió va presentar contra Binance es fan ressò dels que va presentar anteriorment contra les criptoborses Bittrex i Kraken, i creiem que aquests casos en conjunt representen una bestreta de la acció que probablement es presentarà contra Coinbase”.

La companyia alemanya va destacar al seu moment que una tercera part dels ingressos de Coinbase podria córrer perill si perd aquesta batalla judicial i va reduir el preu objectiu als títols de la companyia, tot i que va mantenir la recomanació de mantenir.

Així mateix, a principis de maig, Citi va rebaixar el consell de compra a neutral sobre els títols de l''exchange' nord-americà, als quals ara atorga un preu objectiu de 65 dòlars, 15 menys que els 80 dòlars anteriors.

“Fins que no s'estableixin millor les “regles del joc” reguladores als Estats Units, les accions continuaran llastrades per aquest alt nivell d'incertesa. Tal com estan les coses, tant els debats a curt com a llarg termini comencen i acaben amb el predicament regulador de Coinbase”, va explicar Peter Christiansen, analista de Citi.

Les últimes setmanes, Coinbase ha demanat al tribunal que porta la demanda de la SEC que emeti un manament judicial que obligui el regulador a redactar una normativa per als actius digitals i ha assenyalat que la “croada de la SEC”, com la va definir el seu CEO, “portarà costos innecessaris al sector de les criptomonedes”. Alguns experts creuen que la clau del procés és a l'antiga postura i declaracions de Gary Gensler, president del regulador.

D'altra banda, dades de diverses plataformes d'anàlisi de cadena de blocs mostren que el mercat en conjunt està resistint les turbulències al voltant de Binace millor del que ho va fer altres vegades. Segons xifres de Nansen, les sortides de Binance a tots els protocols van superar els 700 milions de dòlars durant les últimes 24 hores. Durant les hores prèvies al tancament de Wall Street, les sortides netes van assolir els 230 milions de dòlars després que es fes pública la demanda.

contador