bitcoin mano grafica
Freepik

S'obre un nou capítol al mercat de les criptomonedes? El bitcoin (BTC) cedeix lleugerament a hores d'ara de dilluns i intenta consolidar uns 42.000 dòlars recuperats durant el cap de setmana. L'ethereum (ETH), per la seva banda, segueix l'estela de la criptomoneda reina, tot i que està aconseguint mantenir els 2.200 dòlars després de deixar-se més d'un 6% als últims 7 dies.

La resta d'altcoins ofereix un panorama força mixt. La solana (SOL) i el tron (TRX) són les dues grans criptos alternatives que millor ho fan, amb la primera aconseguint pujar més d'un 8% a la darrera setmana. Per la seva banda, XRP, cardano (ADA) i dogecoin (DOGE), entre d'altres, es mantenen a la baixa.

El bitcoin ha aconseguit pujar amb moderació l'última setmana i, si bé la narrativa que envolta els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat continua sent lluny de ser la desitjada, sembla que el pitjor podria haver passat. A finals de la setmana passada, nombrosos analistes van assenyalar que s'estava observant un canvi de tendència als fluxos d'entrada i sortida de capitals dels 10 fons aprovats, especialment en el cas de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), gran causant de l'última caiguda del criptoactiu rei.

Segons els experts de JP Morgan, els 4.300 milions de dòlars en sortides observats en aquest producte haurien completat l'ajust previst per l'entitat, amb 1.300 milions de dòlars traslladats a altres fons cotitzats més barats. Mentrestant, l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock ha aconseguit assolir els 2.000 milions de dòlars en actius sota gestió (AUM, per les sigles en anglès).

Si bé no totes les notícies són positives, ja que les últimes jornades de la setmana passada es va veure el primer dia amb fluxos nets negatius, la veritat és que sembla que hi ha cert consens en què els preus s'haurien d'estabilitzar. Els analistes creuen que si el bitcoin consolida aquests nivells i comença a cotitzar dins d'un rang delimitat, podria revertir la seva trajectòria actual i mirar cap amunt i podria impulsar de nou les més arriscades altcoins, que solen patir quan la gana risc dels inversors es redueix.

Així opina Markus Thielen, director de recerca de Matrixport i 10x Research, que va predir correctament que el bitcoin cauria fins als 38.000 dòlars i que ara detecta una sèrie de senyals que el fan creure que la criptomoneda podria escalar fins als 43.000 dòlars.

"Amb indicadors de reversió que suggereixen que s'està en un mínim negociable, ens hauríem de centrar en els llargs. Des del punt de vista de la gestió de riscos, hauríem de reprendre les posicions llargues una vegada que el bitcoin superi els 43.000 dòlars", apunta. A més dels factors tècnics que ha estudiat per enunciar aquesta tesi, Thielen destaca que hi ha catalitzadors positius evidents com el futur halving o reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin que es produirà al proper mes d'abril o la notícia de que Google permetrà anuncis d'ETF de criptomonedes a la plataforma des d'aquest mateix dilluns.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, el que és important en aquests moments és "saber si podem establir els mínims de la setmana anterior com a possible sòl de curt termini". "Després del llançament dels ETFs i els moviments de fluxos vistos en aquest costat, el preu del BTC ha respectat el suport clau dels 38.000 dòlars i, de moment, pensem que podem entrar en un nou tram a l'alça", assenyala.

"Si aquesta zona es manté, tindrem predisposició alcista. Si els preus tornen a aquesta referència i la perden, al contrari. Així que, amb aquesta idea del costat de la zona de control, referències que cal vigilar son els 41.000 dòlars com a primer suport i objectiu d'aquest tram als 44.000-44.500 dòlars. Aquesta és ara la resistència per batre. Els 48.000-48.500 dòlars es presenten com a sostre de l'actual moviment que cal considerar", sentencia.

contador