bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

El mercat de les criptomonedes es capgira. El bitcoin (BTC) cedeix més d'un 1,5% a les darreres 24 hores i se situa per sota dels 23.500 dòlars després d'arribar a superar els 24.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) també cau, un 1,8%, i tracta de mantenir els 1.600 dòlars.

Les caigudes en les 'criptos' contrasten amb l'optimisme mostrat després de l'última decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) i el missatge del seu president, Jerome Powell, que va reconèixer que “per primera vegada” es podia començar a parlar d'un procés desinflacionari. Tot i això, molts experts han advertit que aquest moviment no significa un pivot, ja que Powell ha reiterat que no preveuen baixar les taxes d'interès aquest any, i que la divergència entre la creença del mercat i la postura de la Fed segueix augmentat.

En qualsevol cas, es produeixi o no aquest escenari, la veritat és que el mercat es va animar considerablement abans de recordar que aquest divendres es publica la sempre important dada d'ocupació dels Estats Units. Segons la consultora privada ADP, la contractació al gener (106.000) va caure molt per sota de les expectatives i de la dada de desembre, cosa que va alimentar el temor que les dades de nòmines no agrícoles siguin pitjors del que s'esperava i modifiquin el full de ruta de la Fed.

“S'espera que la dada se situï entre les 150.000 i les 200.000 noves nòmines. Qualsevol xifra inferior a 150.000 podria desequilibrar la Reserva Federal. El que volem dir amb això és que si la xifra és inferior a 150.000, és probable que els agents del mercat esdevinguin extremadament sensibles”, explica Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade.

Segons aquest expert, el mercat tem que hi hagi signes que indiquin que l'economia nord-americana es dirigeix cap a una recessió, “ja que les xifres d'ocupació han perdut el seu encant i la desocupació ha començat a pujar”. “Al mateix temps, els operadors també sentiran un cert alleugeriment, ja que és menys probable que les xifres d'ocupació més baixes empenyin la Reserva Federal a mantenir la seva política monetària de línia dura. Per tant, una lectura inferior a la prevista, que és un oceà a banda de les previsions, serà molt delicada”, afegeix.

“D'altra banda, si la xifra s'aproxima a les previsions o se'n situa per sobre, els operadors ho prendran com un senyal positiu. Tot i això, és poc probable que aquesta xifra representi el panorama complet, ja que cada dia ens arriben notícies sobre la pèrdua de llocs de treball, i l'efecte començarà a reflectir-se en les xifres econòmiques molt aviat. Pel que fa a la Fed, és probable que el president se senti més confiat en el plantejament i continuï amb el procés de pujades més lentes dels tipus d'interès i prepari el panorama econòmic per a un aterratge suau”, conclou.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades. El ripple (XRP) cedeix un 0,7%, mentre que polygon (MATIC) es desploma un 4% i dogecoin (DOGE) perd un 2,3%. El cardano (ADA) cau un 0,4% i la solana (SOL) retalla gairebé un 3%.

contador