sam bankman-fried, bankman, ftx

El fundador i antic conseller delegat d'FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), ha anunciat que compareixerà davant el Congrés dels Estats Units en la investigació sobre la fallida de l'exchange... encara que ho farà sota els seus propis termes. "Sento que és el meu deure comparèixer davant la comissió i donar explicacions un cop hagi acabat d'entendre i investigar el que ha passat", ha assenyalat SBF al seu compte de Twitter, alhora que ha dit "no saber si passarà" per al 13 de desembre, dia per al qual està programada la primera compareixença.

Bankman-Fried va realitzar aquestes declaracions en resposta a Maxine Waters, la representant demòcrata que presideix el Comitè d'Afers Financers de la Cambra de Representants, que va assegurar “apreciar” que el fundador de FTX “hagi estat sincer sobre el que va passar”. “La vostra disposició a parlar amb el públic ajudarà els clients de l'empresa, els inversors i altres. Per això, agrairem la seva participació a la nostra audiència del dia 13”, va escriure la congressista.

Les declaracions de Bankman-Fried han estat enteses pel sector de les criptomonedes com una negativa vetllada a participar en la investigació. L'inversor Mike Novogratz, CEO de Galaxy Digital Holdings, va asseverar que SBF i els seus “sequaços” són culpables de cometre “frau” i va assegurar que el fundador d'FTX “viu en una realitat que no és real”. “Molt narcisisme, molta grandiositat. El problema és que es van emportar els nostres diners i per això ha de ser processat. Hi haurà gent que anirà a la presó i ell n'hauria de ser un”, va sentenciar en una entrevista concedida a Bloomberg TV.

Per part seva, Jake Chervinsky, cap de normativa de la Blockchain Association, ha assenyalat que Bankman-Fried s'està negant a declarar davant el Congrés perquè “mentir sota jurament és menys atractiu” que fer-ho en una entrevista. “Estic segur que la investigació demostrarà que no ha estat, de fet, sincer en les discussions. Ha comès un frau i un punt”, va concloure en un tuit dirigit a la congressista Waters.

Així mateix, Brian Armstrong, conseller delegat i cofundador de Coinbase, també va sentenciar Bankman-Fried, assenyalant que "fins i tot la persona més crèdula no hauria de creure que es tracta d'un error comptable". “No m'importa com de desordenada sigui la teva comptabilitat o com n'ets de ric. Definitivament es notarà si trobes 8.000 milions extra per gastar. Són diners robats dels clients i utilitzats en el seu fons de cobertura, simplement i plana", va sentenciar.

Alhora, el director de compliment legal de Coinbase, Paul Grewal, també va carregar durament contra Bankman-Fried. “Els nostres representants elegits exerceixen una gran moderació a l'hora de comunicar les expectatives. I tot i així, aquest defraudador insulta la seva autoritat. Quina vergonya”, va afirmar.

Cal assenyalar que Bankman-Fried ha concedit diverses entrevistes al llarg de la setmana passada en què ha reconegut els errors personals que van causar la fallida d'FTX, encara que va negar repetides vegades haver comès frau. “Hauria d'haver estat al corrent. No vaig dedicar cap temps ni esforç a gestionar el risc a FTX i això va ser òbviament un error”, va assenyalar al programa Good Morning America d'ABC.

“No vaig intentar cometre frau” no és el mateix que “no vaig cometre frau”. És la vella defensa de “sí ho vaig fer, però no era la meva intenció i no sabia que era il·legal”, que és, per dir-ho suaument, pobre”, assenyala Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com. “Suposo que és un epitafi força bo per a Sam Bankman-Fried, però no servirà de gaire per a aquells que ho han perdut tot a FTX. Tenint en compte del que se li acusa, la magnitud d'aquest monumental embolic, limitar-se a rebutjar l'assumpte com un mal mes sembla una mica arrogant i com si encara no entengués realment el que va fer”, afegeix.

De tornada al tema original, està previst que John J. Ray III, nou conseller delegat d'FTX, comparegui davant del Congrés el 13 de desembre. Ray, que va supervisar el procés de liquidació d'Enron, ha assegurat que la fallida d'FTX és pitjor que la del gegant energètic. "Mai a la meva carrera he vist un fracàs tan complet dels controls corporatius i una absència tan completa d'informació financera fiable com ha passat aquí", va assegurar Ray.

D'altra banda, en una audiència celebrada divendres passat, el president de la Comissió de Negociació de Futurs de Productes Bàsics (CFTC, per les sigles en anglès) dels Estats Units, Rostin Behnam, va demanar més regulació perquè l'organisme pugui evitar caigudes com la d'FTX. “L'autoritat legal no tenim per preguntar sobre una entitat no regulada. Senzillament, no tenim autoritat per registrar aquest tipus de borses. Aquest és el buit (legal)”, va reconèixer.

contador