cbmodi short

Els col·legis electorals de l'Índia han obert el matí d'aquest dijous per a la primera fase d'unes eleccions legislatives que posaran a prova el desgast del BPJ, el partit del primer ministre, Narendra Modi, i que suposen el major exercici democràtic del món.

En els comicis, que es desenvoluparan durant diverses setmanes per facilitar la votació en tots els estats del país, estan cridades a participar 900 milions de persones -més que tota la població d'Europa-.

La cita amb les urnes arriba amb el BPJ com el clar favorit per imposar-se en vots i en escons, amb els últims sondejos apuntant una clara victòria i amb el dubte de si repetirà la majoria absoluta a la Casa del Poble, la cambra baixa del Parlament indi.

En els anteriors comicis, celebrats el 2014, el BJP va aconseguir superar la majoria absoluta i es va alçar amb 282 escons en una cambra legislativa, el Lok Sabha, que compta amb 545 diputats, dels quals dos són triats directament per la Presidència del país per representar la comunitat angloíndia.

La cita amb les urnes no es completarà fins al 19 de maig, quan acabarà l'última ronda electoral. Els resultats no es coneixeran fins al 23 de maig. El procés complex electoral indi suposarà l'establiment de prop d'un milió de centres electorals, si bé, la xifra pot ser una mica menor si hi ha dificultats per habilitar centres de vots en algunes zones per nevades o inclemències meteorològiques.

La complexitat que caracteritza aquest llarg procés electoral i les dificultats per facilitar l'exercici del dret al vot en tots els racons del país porten les autoritats electorals a haver de recórrer a l'ús de vaixells, helicòpters i fins i tot elefants per fer arribar les urnes a les llogarets més remots. En l'anterior cita electoral, les autoritats electorals van habilitar 18 meses de votació per llogarets amb deu habitants o menys.

Les legislatives de 2019 comptaran amb un cens de 900 milions d'electors davant els 814.500.000 de ciutadans cridats a les urnes el 2014 a l'Índia, un país en el qual s'estima com acceptable una participació situada entre el 60 i el 65 per cent dels votants.

contador