ep el primer ministro japones shinzo abe
Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Wire/dp / DPA

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha promès que el seu govern farà tot el possible per protegir la vida de les persones mentre el país es prepara per declarar l'estat d'emergència aquest dimarts, amb la finalitat de frenar l'augment preocupant de noves infeccions per coronavirus als principals centres de població.

El Japó ha registrat fins al moment 4.563 casos, inclosos uns 700 del creuer 'Diamond Princess', i 104 morts. La Dieta (Parlament) del Japó va aprovar a mitjan març ampliar els poders d'Abe per posar en marxa el procés que ha d'stablir l'estat d'emergència després de revisar una legislació prèvia promulgada el 2009 per fer front a la grip porcina.

Abe ha anunciat l'estat d'emergència a la capital, Tòquio, i a sis prefectures més, per un període d'aproximadament un mes, després que el dimarts rebés la llum verda d'un panell d'experts.

El seu gabinet també finalitzarà un paquet d'estímuls massiu per valor de 108 bilions de iens ($ 990 mil milions), equivalent al 20% de la producció econòmica del Japó, per esmorteir el fort impacte de la pandèmia i les restriccions d'emergència a la tercera economia més gran del món.

"Decidim declarar l'estat d'emergència perquè considerem que una ràpida propagació del coronavirus a tot el país tindria un enorme impacte sobre la vida i l'economia", va dir Abe al parlament.

La mesura dóna poder a les autoritats locals perquè implementin les mesures que considerin oportunes, com ara el tancament d'escoles i altres espais públics, o decretar una quarantena, si bé el primer ministre va insistir aquest dilluns que els experts no consideren necessari el confinament total. Així mateix, va assegurar que el transport públic continuarà funcionant i que el seu govern intentarà preservar les activitats econòmiques i socials durant tant de temps com sigui possible.

contador